MENIU

Care ar fi cele mai afectate zone de un CUTREMUR major, în România

cutremur

Cutremurul de 5,2  grade care a avut loc, vineri dimineața, în țară, ridică multe semne de întrebare. Care ar fi cele mai afectate zone în cazul unui cutremur mai mare?

România este o țară cu potential seismic ridicat, avertizează experții seismologi. Ultimul cutremur cu o magnitudine similară cu a celui de vineri a avut loc pe 28 octombrie 2018, și a avut 5,8 grade pe scara Richter.  

Există zone în România care nu sunt pregătite, însă, pentru un cutremur mai mare de atât, asemeni celui din 1977. Vrancea este regiunea unde au loc adesea seisme. Un cutremur în zona Vrancea afectează cea mai mare parte a teritoriului României. Dacă s-ar produce un cutremur de peste 7 grade, în Vrancea s-ar pierde multe vieți omenești, potrivit spuselor seismologului Mircea Rădulian.

Zona de Est a României este cea mai vulnerabilă în caz de cutremur major. Pe lângă Vrancea, alte regiuni expuse efectelor grave ale unui seism sunt: Focșani, partea dinspre Iași, Buzău, Galați, Brăila, Vaslui, Bârlad, dar și Câmpia Română, București, Craiova, Târgoviște, Giurgiu, Zimnicea, Ploiești, mai spun specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului.

În Capitală există peste 350 de clădiri vechi încadrate la gradul I de de risc, la care se adaugă încă aproximativ 2.150 de clădiri încadrate în diferite clase de risc. Partea de Nord a Bucureștiului ar fi cea mai afectată. Umătoarele ar fi centrul şi estul oraşului. Locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei sunt cei mai expuși unui astfel de fenomen neplăcut.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susţine că nu ne putem aştepta la un cutremur mare în România până în 2040.

"Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev", a spus Gheorghe Mărmureanu, anul trecut.