MENIU

Ce trebuie să faci cu florile de liliac ca să reziste mai mult timp în vază

Foto/Arhivă

Dacă vrei să iei câteva ramuri de liliac și să le păstrezi în vază, trebuie să ții cont de câteva trucuri. În acest fel, te vei bucura mai mult timp de mireasma și de culoarea acestei plante.

Liliacul reprezintă una dintre cele mai parfumate plante de primăvară. Este înflorit peste tot în această perioadă și ne putem bucura de frumusețea și parfumul florilor atât în grădină, cât și în casă. Cum trebuie să tai florile de liliac pentru a rezista mai mult în vază? Secrete pentru a te bucura de prospețimea lor timp îndelungat.

Trucuri pentru a prelungi rezistența florilor de liliac

La fel ca magnolia, liliacul este unul dintre cei mai spectaculoși arbuști care înfloresc primăvara. Fie că vorbim despre cel alb, mov sau cel cu flori roz, liliacul are un parfum aparte, care se simte de la câțiva metri distanță. Dacă vrei să iei câteva ramuri de liliac și să le păstrezi în vază, trebuie să ții cont de câteva trucuri. În acest fel, te vei bucura mai mult timp de mireasma și de culoarea acestei plante.

  • Rupe, pe cât posibil, ramuri de liliac care sunt îmbobocite, nu complet înflorite. Acestea vor înflori în vază și te vei bucura cu câteva zile în plus de frumusețea lor.
  • Înainte de a le pune în apă, curăță crengile de frunze, astfel încât tulpinile să fie cât mai curate. Dacă frunzele stau în apă, acestea vor putrezi și vor grăbi ofilirea florilor.
 
  • Taie codița ramurilor de liliac oblic, cu un cuter sau cu un cuțit bine ascuțit. Înainte de a le pune în vază, bate ușor cu un ciocan baza tulpinii, pentru a o aplatiza. Liliacul are nevoie de multă apă și, ramificând ușor tulpina, mărești suprafața de absorbție.
  • Liliacul are nevoie de apă călduță în vază, în niciun caz rece. Pune apă la temperatura camerei și ai grijă să o schimbi zilnic sau la două zile cu altă apă proaspătă. Atunci când schimbi apa, poți tăia din nou câte un centimetru din codița ramurilor de liliac.
 

Ce simbolizează liliacul

Acest arbust se regăsește în multe țări și, în funcție de cultură, are o semnificație diferită. Pentru că înflorește primăvara, este asociat adesea cu renașterea și cu viața. Datorită mirosului dulceag al florilor, mulți au asociat liliacul cu o plantă magică.

În perioada victoriană, liliacul era simbolul iubirii apuse. Văduvele obișnuiau să poarte flori de liliac, ca simbol al dragostei ce i-au purtat-o soțului. În Rusia, pe de altă parte, florile erau asociate cu dragostea și cu înțelepciunea. Se obișnuia să se așeze ramuri de liliac deasupra nou-născuților, pentru ca aceștia să fie înțelepți.

În prezent, liliacul reprezintă bucurie și tinerețe, fiind asociat cu primăvara. În multe țări este o floare reprezentativă pentru sărbătoarea Paștelui.

SURSA