MENIU

Ce spune FMI despre testele de stres derulate de BCE

<p>FMI </p>

Fondul Monetar Internațional a salutat, duminică, încheierea cu succes a testelor de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul băncilor din zona euro, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

'Nivelul ridicat de transparență și comparabilitate al rezultatelor va permite participanților de pe piață să își facă propria lor evaluare cu privire la starea de sănătate a băncilor, ceea ce va contribui la creșterea încrederii', a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
'Suntem de acord cu BCE că acesta este un prim pas important și susținem hotărârea sa de a repeta anual exercițiul și de a îmbunătăți constant procesul', a adăugat purtătorul de cuvânt al FMI.

Banca Central Europeană a informat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres. Eșecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituții care nu au trecut testele, dar și în rândul băncilor grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare țară. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria, Irlanda și Portugalia.

Pe lista băncilor din zona euro care au operațiuni în România și au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues — BCP și Bank Of Cyprus.

Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenționează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziție nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

Mai multe articole despre:
FMI BCE spune despre testele de stres derulate