MENIU

Investitorii străini cer să dispară expresia "de regulă" din Codul Fiscal

<p>Surse noi pentru buget</p>

Investitorii români și străini consideră adoptarea Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală ca fiind un mare pas înainte, însă au adus și unele critici celor două noi legi.

Oamenii de afaceri români cer de multă vreme o lege a organizării firmelor în holding și ar fi vrut să o vadă trecută în Codul Fiscal. Investitorii străini spun că sintagma "de regulă" ar trebui să dispară din legislația fiscală pentru a nu mai permite interpretările discreționare.

Trecerea Codului Fiscal în forma actuală este un mare progres din punct de vedere al mediului de afaceri, deoarece duce la stimularea consumului și a cererii locale, iar, prin reducerile de taxe, sperăm să vedem în viitor "înviorări" în mediul de afaceri'', a declarat președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.

"Ca o apreciere generală a Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, fără discuție că, din punct de vedere al mediului de afaceri, este un mare progres. Prin aceste reduceri de taxe sperăm să vedem în viitor înviorări în mediul de afaceri. Sunt și lucruri care nu au trecut și pentru care ne exprimăm nemulțumirea. De exemplu, consolidarea grupurilor fiscale românești. Avem o lege șchioapă a holdingului, care prevede unele lucruri din ceea ce ar trebui să prevadă o lege a holdingului, dar lipsește, la nivelul grupurilor românești, compensarea pierderilor cu câștigul. Acest lucru, în ciuda tuturor eforturilor noastre, nu a trecut", a precizat Pogonaru, citat de Agerpres.

Investitorii străini consideră că adoptarea Codului Fiscal reprezintă un pas înainte în clarificarea regimului fiscal aplicabil în România, însă în privința Codului de Procedură Fiscală mai sunt o serie de aspecte de clarificat.

'Noi nu am făcut propuneri în zona de cote de impozitare ci pe zona tehnică, din perspectiva clarificării unor aspecte din cele două Coduri. Spre exemplu, pe zona de Cod Fiscal credem că este un pas înainte. Vom vedea dacă și Codul de Procedură Fiscală, unde mai avem câteva rețineri. (...) La Codul Fiscal am solicitat plafonarea bazei de calcul la contribuțiile de asigurări sociale, în așa fel încât să fie la un nivel rezonabil. Noi am cerut la trei salarii medii pe economie', a declarat vicepreședintele Consiliului Invetitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel.

El susține că, deși autoritățile au adoptat reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din octombrie 2014, impozitarea muncii, dar și rata totală de impozitare sunt încă ridicate în România, iar colectarea taxelor rămâne la un nivel redus, singurii care plătesc fiind contribuabilii de bună credință.

'Am cerut plafonarea pentru că, dacă ne uităm la nivel european înainte și chiar și după reducerea CAS, pe zona de impozitare a muncii suntem în continuare sus. (...) Rata totală de impunere în România este undeva la 43,2%. Suntem peste media europeană de 41%. Iar față de anul trecut, noi le-am spus că rata totală de impozitare o să crească din cauza impozitului pe construcții și a accizei pe carburanți. Și s-a demonstrat că a crescut cu trei puncte procentuale față de anul trecut. Bulgaria are o rată de impozitare de 27% — 30%', a mai spus Anghel.

Reprezentantul investitorilor străini a subliniat că lupta împotriva evaziunii fiscale este foarte importantă, însă acțiunile ANAF trebuie direcționate către zonele cu risc fiscal ridicat. 'Am solicitat o combinație bine dozată între constrângere și stimularea conformării voluntare în acțiunile ANAF de combatere a evaziunii fiscale, pentru că există riscul ca tot contribuabilii onești să fie afectați atunci când măsurile nu sunt foarte bune. Le dorim direcționate în zone cu risc fiscal mare: tutun, alcool, legume, fructe și așa mai departe', a subliniat Anghel.

Investitorii străini solicită autorităților predictibilitate, prin cât mai puține schimbări legislative, care să fie dezbătute pe perioade de timp rezonabile cu toți factorii implicați, pentru că încă există situații în care acte normative importante sunt supuse dezbaterii publice doar câteva zile și apoi adoptate fără a se ține cont de opiniile celor afectați.

În acest context, investitorii au solicitat eliminarea sintagmei 'de regulă' din Codul Fiscal, astfel că orice modificare a regimului fiscal să nu mai fie posibilă decât cu cel puțin șase luni înainte de aplicare.

Mai multe articole despre:
cod fiscal noul cod fiscal