MENIU

Ce se întâmplă dacă privești prea mult la ecranul telefonului mobil

Expunerea la lumina albastră nocturnă, emisă de dispozitive electronice și becuri eficiente din punct de vedere energetic, este dăunătoare sănătății. Ele interferează cu ceasul biologic, numit ritm circadian, iar unele cercetări susțin că poate contribui la apariția de boli grave. Nu toate culorile luminii au același efect. 

Lungimile de undă albastre, benefice în timpul zilei, deoarece stimulează atenția și timpul de reacție par a fi cele mai distructive noaptea. Să vedem însă ce este ritmul circadian. Acesta are legătură cu rotația pământului în jurul axei și reprezintă ciclul de circa 24 de ore în care organismul răspunde fizic, mental și comportamental la alternanța lumină-întuneric.

La persoanele care stau până târziu noaptea este puțin mai lung, în timp ce ritmul celor care se culcă odată cu găinile scade sub 24 de ore. Multe funcții ale corpului depind de el, de la creșterea oaselor până la semnele vitale. Studiile corelează munca pe timp de noapte și expunerea la lumină artificială și apariția a mai multe tipuri de cancer, a diabetului, a bolilor de inimă și a obezitatii.

Mecanismele nu se cunosc încă, dar se știe că că expunerea la lumină suprimă secreția de melatonină, hormonul somnului, fenomen legat de apariția acestor maladii. 10 persoane au fost monitorizate în SUA timp ce li s-a schimbat ritmul circadian, și s-a constatat că nivelul de zahăr din sânge a crescut până la prediabet, iar cel de leptină, un hormon care aduce sațietatea, a scăzut.

În privința melatoniei, dezechilibrul poate interveni și de la o lampă de birou minusculă. Totodată, 5 ore de expunere la lumină albastră suprimă secreția de melatonină și scade durata somnului cu 3 ore. Soluția este simplă: ochelari de soare. Atenție! Cei cu lentile portocalii blochează lumina albastră, dar și alte culori. Cei care vă ajută costă în jur de 300 de lei, dar investiția merită.

Mai rețineți ceva: becurile fluorescente compacte și LED-urile sunt mai eficiente energetic decât vechile becuri incandescente, dar tind să producă lumină albastră. Ce e de făcut? Aflați că lumina roșie are cea mai mică putere de a inhiba melatonina. Evitați să priviți ecranele luminoase cu 2 ore înainte de culcare, folosiți ochelari de soare sau o aplicație care filtrează lungimea de undă albastră. Nu în ultimul rând, expuneți-vă la lumină puternică în timpul zilei, deoarece ajută somnul de noapte.

Mai multe articole despre:
fresh refresh