MENIU

Ce să NU consumi niciodată înainte să te urci la volan, dacă vrei să îți păstrezi permisul. Experimentul halucinant făcut chiar de un polițist - VIDEO

Testare etilotest - imagine de arhivă

Un experiment simplu făcut de un polițist din Bihor a scos la iveală o realitate șocantă, respectiv faptul că anumite alimente pot afecta grav rezultatele testelor pentru depistarea alcoolemiei aplicate șoferilor și pot duce la situații în care aceștia sunt sancționați, deși nu au pus gura pe vreo băutură alcoolică. 

Experimentul a pus în evidență faptul că un simplu pahar de socată poate genera rezultate pozitive la testele de alcool, datorită procesului de fermentare prin care trece acest produs, relatează Știri Diaspora.

Mai mult decât atât, alimente precum înghețata cu cremă de whisky, apa de gură sau bomboanele cu coniac pot avea fix același efect.

@tavipertea Dacă ai rămas fără permis, descarcă aplicația „Redobandire permis by Tavi Pertea” de aici, atât pentru Android cât și pentru AppStore: https://bit.ly/redobandire Ai acces la: - chestionare asemănătoare cu cele din sala de examen - programul de la ghișeul Poliției in toată țara - afli dacă se majorează suspendarea in cazul in care pici testarea - afli ce documente îți trebuie la examen - afli dacă poți da testul in alt județ - afli pentru ce fapte ești obligat să dai testul(altfel se majorează suspendarea) - afli dacă poți da testul fără sa plătești amenda - afli dacă mai poți da testul după ce pierzi in instanță - afli de când se calculează suspendarea - afli când sunt șoferii începători obligați să dea testul - plătești o data și ai acces nelimitat - totul fara reclame deranjante *Dacă nu ești mulțumit, primești banii înapoi garantat, trebuie doar sa faci dovada plății* #tavipertea #politiaromana #inghetata ♬ sunet original - Tavi Pertea

Agentul de poliție care a realizat experimentul, fost polițist rutier și în prezent agent de ordine publică la IPJ Bihor, a atras atenția asupra riscurilor pe care le implică consumul unor astfel de alimente înainte de a te urca la volan.

„O să facem experimentul cu aparatul alcooltest să vedem dacă iese pozitiv dacă ai băut un pahar de socată. Socata are deja 3 zile de când am stors-o şi a mai stat vreo 3 zile la fermentat. Flori de soc, apa şi lămâie. Sigur nu conţine alcool. 0,25 , frate... Rămâneam fără permisul de conducere. Contravenţie, amendă 1350 lei”, spune polițistul, într-o postare care a devenit virală pe internet.

Testele au arătat rezultate pozitive în cazul consumului de socată, iar explicația este simplă: alcoolul rămas în gură după consumul alimentelor fermentate poate influența rezultatele aparatului alcooltest. După aproximativ cinci minute, rezultatele au devenit negative, deoarece alcoolul a fost eliminat din gură.

@tavipertea Dacă ai rămas fără permis, descarcă aplicația „Redobandire permis by Tavi Pertea” de aici, atât pentru Android cât și pentru AppStore: https://bit.ly/redobandire Ai acces la: - chestionare asemănătoare cu cele din sala de examen - programul de la ghișeul Poliției in toată țara - afli dacă se majorează suspendarea in cazul in care pici testarea - afli ce documente îți trebuie la examen - afli dacă poți da testul in alt județ - afli pentru ce fapte ești obligat să dai testul(altfel se majorează suspendarea) - afli dacă poți da testul fără sa plătești amenda - afli dacă mai poți da testul după ce pierzi in instanță - afli de când se calculează suspendarea - afli când sunt șoferii începători obligați să dea testul - plătești o data și ai acces nelimitat - totul fara reclame deranjante *Dacă nu ești mulțumit, primești banii înapoi garantat, trebuie doar sa faci dovada plății* #tavipertea #politiaromana ♬ sunet original - Tavi Pertea

Specialiștii recomandă șoferilor să aștepte cel puțin 30 de minute sau chiar o oră după consumul de alimente care conțin alcool, pentru a evita rezultatele înșelătoare în testele cu aparatul alcooltest. În caz contrar, aceștia pot primi sancțiuni și amenzi considerabile.

Singura modalitate prin care șoferii pot scăpa de sancțiuni în astfel de situații este să solicite o probă de sânge, care poate confirma sau infirma prezența alcoolului în organism. Retestarea cu aparatul alcooltest este interzisă, deoarece există riscul ca unii șoferi să încerce diverse metode frauduloase pentru a obține rezultate negative.