MENIU

Ce pericole apar atunci când mănânci sănătos. Iată ce spun specialiștii!

Teoretic, te gândești că începi un program sănătos de nutriție şi te vei simți mai bine fizic și psihic. Însă există și câteva efecte secundare ale mâncatului sănătos. Iată ce spun specialiștii!

Specialiștii averizează faptul că nu trebuie să începi cu un asalt al fructelor și legumelor, ci să o iei treptat, pentru a permite sistemului digestiv să se obișnuiască, altfel vei avea probleme și vei petrece mult timp la toaletă. Vor apărea schimbări majore ale scaunului, fie diaree, dacă mănânci prea multe vegetale, iar asta înseamnă să reglezi aportul, fie constipație, dacă mănânci multe fibre și nu bei suficientă apă. De asemenea, aceștia spun că la început, te poți trezi cu un plus pe cântar. Poate exagerezi cu nucile și migdalele sau cu uleiul de cocos, cu stafidele și curmalele. Atenție, sunt bombe calorice!

Un smoothie cu "de toate" te poate balona și, să spunem adevărul, îngrășa. Un pahar conține multe fructe, pe care nici nu le-ai putea consuma pe toate odată, dacă nu ar fi stoarse. Astfel, este mult mai înțelept să mănânci fructul sau leguma ca atare, iar oleaginoasele să le consumi în cantităţi de maxim 100 gr pe zi.

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles sau conopida au multiple proprietăți anticancerigene. Doar că provoacă multe gaze. Te poți simți balonat sau poți avea crampe și flatulență. Specialiștii recomandă asocierea cruciferelor cu alte legume, ca de exemplu ciuperci, ardei și broccoli.

Potrivit doctorulzilei.ro, frustrarea că minunile nu se petrec peste noapte poate fi un factor care să vină "la pachet" cu rezoluția mâncatului sănătos.