MENIU

Ce nu știai despre corpul uman: specialiștii avertizează asupra acestor 5 mituri

Subiecte Anatomie BAC 2018

Încă din copilărie suntem „spălați" pe creier cu tot felul de mituri și superstiții. Astfel, ajungem să credem cu tărie în ele, indiferent de ce spune știința. Iată o listă cu cele mai populare mituri despre corpul uman în care probabil încă mai crezi.

Amprentele tale sunt complet unice

După cum știi amprentele sunt considerate date foarte importante în cadrul unei investigații. Însă, oamenii de știință nu au reușit să stabilească cu exactitate dacă ampreunta fiecăruia este unică.

Faptul că îți poți roti limba într-un anume fel este genetic

În primul rând acest mit este mai vechi de 60 de ani, asta ca să-ți dai seama cu câtă sfințenie se păstrează un mit în tradiția românească.

Acest mit a fost demontat prima oară în anul 1962, de către eneticianul Philip Matlock. El a comparat 33 de perechi de gemeni identici și a văzut că șapte din aceste perechi conțineau o persoană care nu își putea roti limba. Asta l-a convins pe Matlock că genele nu au nimic de a face cu acest micuț talent.

Ai doar cinci simțuri

Probabil încă din copilărie ai fost învățat că oamenii au doar cinci simțuri: văz, auz, gust, atingere și miros. Însă, corpul nostru poate percepe în jur de 22-23 de simțuri, potrivit oamenilor de știință. De exemplu, putem percepe temperatura, durerea, mișcarea, setea, care este un simț absolut elementar, etc.

Nu ar trebui să trezești un somnambul

„Mitul are origini în Antichitate. Pe atunci, oamenii credeau că sufletul părăsește trupul în timpul somnului. Trezirea unui somnambul era considerată damnarea acestuia la o existență fără suflet", a explicat Mark Pressman, psiholog și specialist în probleme legate de somn de la Spitalul Lankenau din Pennsylvania.

De atunci și până azi, mitul a căpătat o altă semnificație, mai exact omenii cred că un somnambul trezit va suferi un atac de cord sau va înnebuni instantaneu.

„Trezirea aceasta nu îl va afecta în vreun fel, doar că va fi dificilă. Cea mai bună cale este ghidarea somnambulului înapoi în pat", a mai spus Pressman.

Sursă

Mai multe articole despre:
mituri corpul uman