MENIU

Ce mai poate schimba megaprotestul de sâmbătă 20 ianuarie?

<p>Protest &icirc;n București pe 20 ianuarie</p>
<p>Protest &icirc;n București pe 20 ianuarie</p>
<p>Protest &icirc;n București pe 20 ianuarie</p>

Un protest masiv ar trebui să aibă loc sâmbătă în București, pentru care mulți români din Capitală și din țară sau chiar din străinătate se pregătesc de săptămâni bune. La întrebarea: ce rost mai are să ieșim în stradă în condițiile în care PSD ”a mai primit o șansă” de la președintele Iohannis răspund chiar protestatarii. ”Am știut, însă, dintotdeauna, că singurii pe care putem conta cu adevărat suntem noi înșine”, spun cei de la Corupția Ucide.

Peste 18.000 de oameni și-au anunțat prezența și 49.000 sunt interesați de protestul ”Toate drumurile duc la Bucuresti. Revolutia" generatiei noastre”, care va începe sâmbătă 20 ianuarie în Piața Universității din București.

Cifrele sunt evident orientative și prezența la protest este greu de estimat, dar va fi probabil consistentă.

Românii s-au organizat nu doar la București, dar și în provincie. Coloane de mașini ar trebui să sosească în Capitală sâmbătă, iar oamenii anunță pe grupurile de Facebook disponibilitatea de a lua participanți sau dorința de a ajunge la manifestație.

Temperatura prognozată este scăzută, dar rezonabilă pentru luna ianuarie, puțin peste 0 grade Celsius.

Au schimbat ceva protestele?

Protestele de anul trecut au determinat guvernul să dea înapoi în privința celebrei Ordonanțe 13. De atunci, manifestațiile, mai mult sau mai puțin consistente, au continuat, ținta fiind constant corupția și dorința guvernului PSD-ALDE de a modifica legile justiției și Codurile Penale.

Postul european de televiziune Euronews observă însă că protestele începute cu un în urmă în România au reușit doar puține lucruri în ceea ce privește schimbarea pe termen lung în țara din estul Europei.
Foarte multe dintre subiectele care i-au nemulțumit pe protestatari în ianuarie 2017, legate de atacul dat justiției, au rămas pe agenda legislativă a coaliției de guvernare.

Partidul Social-Democrat a părut că face un pas în spate în luna februarie a anului trecut, dar analiștii observă azi că foarte multe dintre subiectele care i-au nemulțumit pe protestatari au rămas pe agenda legislativă a coaliției de guvernare, mai scriu jurnaliștii de la Euronews.

Lucrurile pe care manifestanții le cer în stradă nu se schimbă efectiv, ci sunt doar întârziate. Singurul mod în care românii ar reuși să schimbe lucrurile pe termen lung ar fi la vot, a declarat George Jiglau, profesor de științe politice la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Un alt articol, în The Guardian, citează o opinie similară.

Radu Magdin, analist al firmei de consultanță Smartlink, a precizat pentru publicația britanică că indiferent de numărul protestatarilor PSD va merge mai departe cu schimbările legilor.

Mesajul Corupția Ucide după decizia lui Iohannis 

Unii protestatari s-au declarat demobilizați de decizia președintelui Klaus Iohannis de a o desemna pe Viorica Dăncilă în funcția de premier.

”Ce rost mai are sa iesim in strada?
daca Presedintele (votat de 7 milioane de romani) zice ca e buna Vasilica, atunci suntem niste prosti!!!!”, a scris un comentator pe pagina de Facebook a comunității Corupția Ucide.

Răspunsul organizatorilor la această întrebare a fost oferit de altfel imediat după anunțul președintelui.

”Am știut, însă, dintotdeauna, că singurii pe care putem conta cu adevărat suntem noi înșine. Politicienii ne pot fi aliați doar atâta vreme cât au aceleași mize ca și noi, iar cea mai importantă dintre acestea este lupta împotriva corupției. Din păcate, astăzi, președintele a ales să dea o a treia șansă celor a căror unică preocupare a fost salvarea corupției. Noi rămânem aceiași. Lupta noastră rămâne aceeași. Miza noastră rămâne aceeași. Ne vedem sâmbătă, la Piața Universității!”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook Corupția Ucide.

Mulți protestatari observă că tocmai determinarea PSD și incapacitatea Opoziției sunt motive în plus de a continua protestele.

Justiția și Codul Fiscal

Un lucru care pare să fi lipsit protestelor din ultimul an a fost o temă importantă pentru mulți angajați - modificarea Codului Fiscal prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Subiectul a fost atins doar marginal la manifestații, iar protestele sindicatelor pe această temă nu au avut forță.

Acum, când Formularul 600 a provocat dezbateri ample, subiectul a fost adăugat, dar ca un update, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Un prim răspuns la mesajele protestatarilor va fi aflat chiar săptămâna viitoare, când liderii PSD vor desemna viitoarea formulă a guvernului, acum sub un premier care, potrivit multor comentatori, va pune mult mai puține probleme președintelui PSD Liviu Dragnea.