MENIU

Ce înseamnă MTO şi de ce provoacă dureri de cap

Atingerea unui deficit de doar 1%, misiune imposibilă

Premierul Victor Ponta a părut prins pe picior greşit la negocierile de la Cotroceni privind reducerea CAS atunci când preşedintele Traian Băsescu a adus în discuţie termenul de MTO , despre care a spus că ar costa bugetul 5-6 miliarde de lei. "Poftiţi?" a întrebat premierul, după care a găsit o cale evazivă să scape din încurcătură: "O să lucrăm la toate".

MTO (Medium Term Objective - Obiectivul bugetar pe termen mediu, n.r.) reprezintă efortul bugetar pentru eliminarea riscului de depăşire a deficitului bugetar de 3% din PIB, prevăzut în Tratatul de aderare, şi care asigură, pe termen lung, stabilitatea finanţelor publice. MTO-ul României e să ajungă la un deficit structural (venituri versus cheltuielile anuale fixe ale statului: salariile bugetarilor, pensii, alocaţii etc.) de 1% din PIB la sfârşitul anului viitor, explica Economica.net.

În cazul României, riscul de depăşire a pragului de 3% este unul mare, având cheltuieli structurale foarte mari care îi lasă puţin spaţiu fiscal pentru alte tipuri de cheltuieli, cum ar fi investiţiile statului. De aceea, Comisia Europeană şi organismele financiare internaţionale au recomandat României deficituri bugetare mult mai mici decât limita din Tratat.

Bogdan Drăgoi, consilierul preşedintelui Traian Băsescu, a spus pentru Economica.net că această sumă, de 5-6 miliarde de lei, trebuie asigurată de statul român pentru atingerea unui deficit structural de maximum 1% în 2015.

"Aceasta reprezintă o ajustare de 0,8 - 0,9% din PIB până la sfârşitul anului următor, pentru încadrarea în MTO, iar asta înseamnă în jur de 5-6 miliarde", a spus Drăgoi.

De exemplu, anul acesta era prevăzut un deficit bugetar de 2,2%. Dar guvernul a majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB. Scăderea CAS ar veni peste această deviere de la curs şi ar schimba din nou nivelul deficitului bugetar şi în special a deficitului structural, vizat în mod special de MTO.

VIDEO. Negocieri imposibile pe tema CAS. Băsescu: "Avem şi MTO-ul...". Ponta: "Poftiţi?"

Ponta susţine că nu "MTO" i-a creat probleme de înţelegere, ci accentul în engleză al lui Băsescu

Premierul Victor Ponta a susţinut, marţi, că nu termenul "MTO" invocat de preşedintele Traian Băsescu în discuţia de luni, de la Cotroceni, i-a creat probleme de înţelegere, ci accentul în limba engleză al preşedintelui, adăugând că el cunoaşte exact care sunt obligaţiile României.

Potrivit Mediafax, premierul a afirmat că, în discuţia de luni de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu făcea confuzii grave între PIB procentuale de reducere a CAS, între cât este produsul intern brut al României şi care este influenţa, concluzia sa fiind că preşedintele nu cunoaşte abecedarul fiscal-bugetar şi nu era cazul ca el să îi predea acestuia o lecţie.

La remarca presei că MTO-ul invocat de Băsescu l-a băgat însă puţin "în ceaţă", Ponta a replicat că accentul lui Băsescu în limba engleză este cel care îl bagă totdeauna "în ceaţă".

 

Mai multe articole despre:
CAS MTO