MENIU

Ce impact au indulcitorii artificiali asupra sănătății tale

Oamenii de știință au reușit, în sfârșit, să găsească un răspuns la următoarea dilemă: zahăr ,sau îndulcitori artificiali? Iată ce efecte au îndulcitorii artificiali asupra sănătății tale.

Potrivit unui studiu care a fost publicat în jurnalul „Molecules", îndulcitorii artificiali pe care îi folosim în ideea că sunt mai sănătoși decât zahărul, pot interfera cu modul în care bacteriile intestinale esențiale își fac treaba.

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorul Kushmaro și echipa sa au expus un fel special de E. coli bioluminescent la îndulcitori artificiali comuni. După dozarea bacteriilor E. coli cu îndulcitori artificiali "de sute de ori", Kushmaro a concluzionat că îndulcitorii au un efect toxic, stresant, ceea ce îngreunează creșterea și reproducerea microbilor intestinali.

Astfel, chiar și câteva cafele îndulcite pe zi cu îndulcitori artificiali ar putea fi suficiente pentru a avea o influență asupra sănătății intestinului - și ar putea chiar să-i îngreuneze procesul de procesare a zahărului regulat și a altor carbohidrați, potrivit specialiștilor. Cu toate acestea, cercetarea nu este foarte sigură, deoarece a fost realizată pe bacterii E. coli și nu pe oameni.

„Recomandarea mea este să nu folosiți îndulcitori artificiali", a declarat, pentru Business Insider, Ariel Kushmaro, profesor de biotehnologie microbiană la Universitatea Ben-Gurion. „În plus, îndulcitorii artificiali nu vor reduce pofta de mâncare și nu vor satisface poftele de zahăr".

De asemenea, un alt studiu, legat de efectele îndulcitorilor artificiali asupra șobolanilor, a sugerat că substanțele pot schimba modul în care animalele procesează grăsimile și energia. La șobolani, acestea au dus și la cedarea mușchilor.

Mai mult, îndulcitorii artificiali au fost asociați cu rate mai mari ale obezității, diabetului, hipertensiunii arteriale și accidentelor vasculare cerebrale. Cât despre îndulcitorii cu zero-calorii, poate că te vor ajuta să scapi de câteva kilogreme, dar nu te vor ajuta să scapi și de pofta de dulce.

Sursa

Mai multe articole despre:
zahăr santate îndulcitori artificiali