MENIU

Ce este pangolinul și de ce arată așa?

Pangolinii sau folidotele este un ordin de mamifere placentare nocturne lipsite de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș, botul alungit, coadă foarte lungă, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele.

Picioarele pangolinilor sunt înarmate cu gheare puternice și încovoiate ca niște căngi, cu care pot săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor cu care se hrănesc. Membrele anterioare sunt slabe, dezvoltate față de cele posterioare și, de multe ori, pangolinii se deplasează numai pe membrele posterioare.

Stomacul este format dintr-un singur compartiment; epiteliul ce-l căptușește este cornificat, iar pereții săi în regiunea pilorică cuprind o musculatură puternică, care împreună cu epiteliul cornificat constituie un aparat triturator, unde corpul chitinos al insectelor este sfărâmat și apoi este amestecat cu sucurile digestive, înlocuind astfel dinții care lipsesc.

Denumirea de pangolin provine din cuvântul malaiezian panggoling care înseamnă încolăcire, deoarece pangolinii când se simt amenințați, se încolăcesc ca o minge sau emit o secreție odorantă.

Pangolinii au devenit rari deoarece localnicii îi vânează pentru carne, iar solzii lor sunt utilizați la ornarea obiectelor de artizanat și prepararea unor medicamente tradiționale cu rol stimulator. sursa: wikipedia.org.

Pangolinul, unul dintre cele mai traficate animale

În fiecare an peste 100.000 de pangolini sunt obiectul braconajului, cu destinaţia China şi Vietnam. În aceste ţări, un kilogram din carnea lui poate ajunge într-un restaurant şi la 250 de dolari, iar un kilogram din solzii lui, despre care se spune că au proprietăţi curative magice, poate ajunge şi la 1500 de dolari.

Animalele sunt  vândute în pieţe, fie pentru mâncare, fie pentru vindecarea cancerului, a acneei şi a altor boli şi afecţiuni. 

Mai multe articole despre:
fotografii pangolin pangolin detalii