MENIU

Ce este ESWL - litotriția extracorporală cu unde de șoc

Foto arhivă

Introdusă în practica medicală în urmă cu peste 30 de ani, mai exact în anul 1980, în Germania - ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) - litotriția extracorporală cu unde de șoc constituie o metodă modernă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale. 

a baza metodei stă dezintegrarea calculilor, ce se realizează prin unde de șoc produse în afara organismului (extracorporal), unde care penetrează țesuturile fără a produce leziuni ale acestora. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor, numite concremente, se elimină spontan prin urină.

Astfel, pacientul beneficiază de tratament fără a recurge la intervenție chirurgicală! În prezent, peste 85% dintre pacienții cu litiază reno-ureterală pot scăpa de pietre fără operație, având indicație de rezolvare prin litotriție extracorporală cu unde de șoc (ESWL). Aproximativ 10% dintre pacienți necesită intervenții endourologice (nefrotomie percutanată, ureteroscopie antero- și retrogradă) și doar 1-2% necesită intervenții chirurgicale clasice.

Perfecționarea continuă a echipamentelor de litotriție extracorporală, precum și a instrumentarului endoscopic au răsturnat complet indicațiile de tratament ale litiazei reno-ureterale. La aceasta se adaugă valul de presiune al pacienților ce solicită noua metodă de tratament, datorită suferinței clinice reduse (dispare plaga operatorie) și a reintegrării rapide socio-familiale (tratament ambulatoriu sau în condiții de spitalizare de scurtă durată).