MENIU

FMI, discuții la Guvern cu Victor Ponta. De ce Codul Fiscal nu îi mai sperie pe experții Fondului

<p>Victor Ponta</p>

Delegația FMI, a Comisiei Europene și Băncii Mondiale a purtat discuții, luni, la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta, în contextul în care misiunea tehnică a delegației se încheie marți.

Executivul condus de Victor Ponta nu a părut prea interesat în ultimul an de recomandările sau evaluările FMI, ultimele misiuni oficiale ale Fondului încheindu-se fără rezultate concret și fără declarații publice din partea Fondului.

Unul dintre subiectele vechi de dezacord între FMI și Guvernul Ponta a fost reluat și de această dată la Palatul Victoria: este vorba de impactul scăderilor de taxe și impozite prevăzute de noul Cod Fiscal.

Totuși, după ultimele evoluții din Parlament, strategia Guvernului Ponta de relaxare fiscală nu îi mai sperie atât de tare pe creditorii internaționali. Practic, o parte dintre facilitățile incluse de Guvern în Codul Fiscal au fost șterse "pe șest" în Senat: este vorba, de exemplu, de scăderea accizei la combustibili sau de impozitarea zero în cazul dividendelor. 

Chiar și reducerea TVA-ului la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 este pusă sub semnul întrebării de anumite voci din Opoziție, care prevăd o respingere a măsurii în Parlamentul dominat de PSD și păstrarea doar a TVA-ului redus la alimente.

O altă temă de discuție rămasă "în aer" după fiecare dialog cu experții FMI, CE și BM este aceea a arieratelor companiilor de stat.

La misiunile anterioare ale FMI în România, cele două părţi nu au căzut de acord nici asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia și Hunedoara.

Codul Fiscal, criticat de FMI: Dimensiunea reducerilor de taxe trebuie reanalizată cu atenție

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu insituțiile financiare internaționale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

Întrebat dacă, în urma discuțiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus că Guvernul nu sacrifică nimic și că trebuie să "facă ceea ce face pentru binele ecnomiei naționale", potrivit Mediafax.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale vor reveni la București la sfârșitul lunii iunie, când va avea loc misiunea de evaluare a Acordului cu FMI.

FMI vine la București, dar nu-l mai găsește pe Vâlcov. Ce alte surprize i-a pregătit Guvernul Ponta

De la ultima vizită a FMI la București, noul ministru de Finanțe s-a întâlnit de două ori cu oficialii Fondului, la aceștia acasă - la New York, respectiv Washington.

FMI a plecat fără rezultate de la București la ultimele două vizite. Mai mult, omul cu care au purtat negocierile, fostul șef al Finanțelor, Darius Vâlcov, este acum reținut în arestul Capitalei.

Guvernul Ponta a derapat serios de la cerințele acordului, prin nesocotirea unor impuneri ale FMI, cum ar fi restructurarea datoriilor la companiile de stat, sau prin asumarea unor modificări fiscale neargumentate suficient din perspectiva încadrării în deficitul bugetar.

Șefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat, la sfârșitul lunii martie 2015 că Executivul de la București ar trebui să reanalizeze momentul adoptării reducerilor de taxe precum și dimensiunea acestor scăderi, "având în vedere că este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectării veniturilor".
 
Mai mult, Andrea Schaechter subliniază faptul că "important pentru reducerile de taxe este ca progresele realizate pe partea îmbunătățirii colectării veniturilor să fie permanente".
Mai multe articole despre:
delegaţie FMI acord FMI guvernul Ponta ponta fmi