MENIU

Ce boli poți vindeca la izvoarele cu apă trermală din România

România se află pe locul 3 din Europa în privinţa resursei de izvoare minerale şi termale.

Despre capacitatea acestui dar de la Dumnezeu de a trata maladiile pe care le căpătăm deoarece am pierdut legătura cu natura s-au scris biblioteci. Răsfoim astăzi volumul dedicat minunilor de la Slănic Moldova, descoperite în 1801.

Capacităţile apei de Slănic de a trata afecţiunile digestive au aşezat-o alături de cele de Karlovy Vary sau Vichy. Dar reprezintă doar una dintre categoriile de maladii pe care le putem vindeca aici...

Extrem de puţini sunt românii care au plecat nemulţumiţi din Perla Moldovei, cum este supranumit Slănicul! Iar dacă au făcut-o, nu izvoarele minunilor i-au pus pe gânduri, ci incapacitatea oamenilor de a ţine pasul cu natura şi de-a o face mai primitoare cu bani puţini şi legi anapoda.

Străinii care au trecut pe acolo au descoperit nu doar dulceaţa gazdelor, ci şi puterea tămăduitoare a apei. Şi s-au întors an de an, ca să se asigure că această oază de sănătate n-a fost un vis, ci un dar al naturii, incredibil de generoase. Şi, deloc de neglijat, la preţuri de o sută de ori mai mici faţă de staţiuni cu ape comparabile din vestul Europei. Şi-au tratat aici nu doar gastrite, ulcere, afecţiuni stomacale postchirurgicale, colite, colonul iritabil sau constipaţia cronică, boli pe care le recită din minte orice copil de şcoală primară din Slănic Moldova.

Dar şi maladii hepatobiliare, boli nutriţionale, boli ale rinichiului şi afecţiuni urinare. Puţini ştiu, însă că anumite izvoare sunt un ajutor preţios în tratamentul gutei sau al obezităţii. Există chiar o sursă de apă unică în ţară pe care medicii o recomandă cu căldură în tratarea diabetului. Sau un izvor renumit pentru cure externe în tratamentul unor afecţiuni oculare cronice. Şi încă n-am ajuns la finalul listei! Există scheme de tratament cu ape minerale de Slănic care vă fac bine dacă suferiţi de afecţiuni ginecologice, boli reumatologice degenerative sau chiar cardiovasculare.

Găsiţi băi calde cu apă minerală, dar şi instalaţii pentru terapie respiratorie, electroterapie şi hidroterapie, mofete, dar şi amenajări pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice. Dacă n-aţi fost la Slănic Moldova, luaţi deci, cu dumneavoastră o sticluţă şi poftiţi, nu-i timpul pierdut! Găsiţi cazare la pensiuni şi gazde care au deprins odată cu buchisitul abecedarului principiile unei bucătării sănătoase, bazate pe borş şi legume coapte. Mai mult decât atât, vorba moldoveanului, dulce şi fără nicio grabă, adaugă pe lista de afecţiuni numai bune de tratat şi stresul.

Căci ce leac poate fi mai bun, pentru un organism trăitor în asfaltul civilizaţiei, în grabă şi cu teama zilei de mâine, decât dragostea de oameni, la care forma de viaţă numită moldovean se pricepe de minune?