MENIU

Ce avere a strâns șeful suspendat al RA-APPS în anii în care a administrat vilele de protocol

Directorul suspendat al RA-APPS, Georgian Surdu, trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă, a strâns trei terenuri, trei case şi trei autovehicule în cei opt ani în care a administrat vilele de protocol ale statului. Mai mult, în 2014, Georgian Surdu a contractat un împrumut de 1,2 milioane de lei de la o persoană juridică nespecificată. Suma este echivalentă cu salariul său net pe 21 de ani, potrivit Realitatea TV.

Georgian Surdu, un personaj discret, fără nicio apariţie publică, a reuşit performanţa să stea opt ani în fruntea regiei care administrează vilele de protocol ale statului, fiind păstrat în funcţie de patru prim-miniştri: Tăriceanu, Boc, Ungureanu şi Ponta.

Georgian Surdu a preluat mandatul de la RA-APPS cu trei terenuri în proprietate şi l-a încheiat cu şase. În cei opt ani petrecuţi la şefia Regiei Autonome, a mai cumpărat un teren agricol în Ilfov, un intravilan în Buzău, ambele deţinute în coproprietate. În plus, a reuşit să obţină prin restituire un teren agricol de şase hectare în Baloteşti, Ilfov.

În privinţa imobilelor, şeful suspendat al RA-APPS a început mandatul cu o vilă de 200 de metri pătraţi în Snagov şi l-a încheiat cu trei, toate în Snagov. În plus, apartamentul de 55 de metri pătraţi din Bucureşti, deţinut înainte de numirea în funcţie, s-a transformat în unul de 104 metri pătraţi.

Dacă în declaraţia de avere din 2008, Georgian Surdu nu declara niciun mijloc de transport, la final de mandat avea un autoturism Range Rover, un skijet Bombardier şi o barcă Malibu.

În 2014 Georgian Surdu avea în conturi peste 1,3 milioane de lei, dar a cheltuit aproximativ 900.000. În acelaşi an şeful suspendat al RA-APPS a mai împrumutat de la o persoană juridică, a cărei identitate este neprecizată, suma de 1,2 milioane de lei. Adică echivalentul salariului său net pe următorii 21 de ani.

Georgian Surdu a fost trimis în judecată, în octombrie, pentru cumpărare de influență. Directorul suspendat al RA-APPS intervenea, spun procurorii, pe lângă şeful Consiliului Judeţean Buzău, pentru ca firma pe care o controla prin interpuşi să obţină contracte cu primăriile din judeţ.