MENIU

Ce ar trebui să mănânci de Crăciun ca să nu te îmbolnăvești de cancer

Peste două săptămâni e Crăciunul şi, cum bine ştim, colindele vin cu mese copioase... și știm cu toţii că niciun exces nu este bun. 

Sunt mii de studii care fac legătura între apariţia tumorilor şi consumul de carne roşie, mai ales cea prăjită. 

Românii sunt carnivori prin excelenţă, dar tendinţa de a înlocui alimentele pe bază de carne cu legume, cereale şi fructe a luat avânt în ultimii zece ani.

Americanii, în schimb, la care ne raportăm mereu, au descoperit efectul catastrofal al cărnii în exces acum vreo 30 de ani, şi, de atunci, se străduiesc să-şi schimbe obiceiurile.

Cei care nu sunt ignoranţi, fireşte. Unul dintre cancerele unde dieta este considerată factor determinant în creşterea riscului este cel colorectal. Iar aici, consumul de carne roşie, excesul de sare şi de grăsimi saturate, de origine animală, sunt esenţiale.

Tot o certitudine este aceea că valorile ridicate ale colesterolului sunt asociate cu dezvoltarea tumorilor canceroase. Institutul American de Cercetare a Cancerului a analizat 4500 de studii şi a elaborat cel mai complex ghid de alimentaţie pentru scăderea riscului de cancer.

Iată câteva sfaturi: reduceţi alimentele preparate prin prijire, introduceţi legumele în dietă, luaţi 5-6 mese pe zi din care să nu lipsească ceapa, prazul sau usturoiul, limitaţi consumul de dulciuri rafinate, recurgeţi la mâncare cât mai puţin preparată termic, reduceţi cantitatea de ulei vegetal ultrarafinat, înlocuiţi sarea cu plante, nu consumaţi alimente depozitate mult la temperatura camerei, şi nici aditivi alimentari în exces.

Obiceiul alimentar bun se formează greu, prin urmare n-ar strica să aruncăm o privire spre experienţele naţiunilor mai sănătoase. Spre bucătăria franţuzească, de pildă. N-o să reuşim să nu mai tăiem porcul de Crăciun, şi în locul său să sacrificăm 5000 de scoici, dar treptat, putem introduce în alimentaţie peşte.

Totodată, consumul de peşte gras reduce acest risc.

Totodată, firmele care procesează carne roşie şi-au făcut planuri de afaceri pe 10 ani pentru înlocuirea treptată a tehnologiilor de procesare. Pe româneşte, trec de la porc şi vită la peşte şi fructe de mare. Şi nu este vorba doar de costuri aici.

Este bine de ştiut că în ultimii ani, statele avansate investesc sume colosale în campanii prin care informează cetăţenii cât de importantă este dieta în prevenirea cancerului. După cum se ştie, este de mai ieftin să previi, decât să tratezi. Gândiţi-vă cât de mulţi semeni ai noştri se luptă cu această maladie teribilă! Gândiţi-vă dacă nu aţi pierdut pe cineva din cauza cancerului!