MENIU

Ce aflăm despre păsările moderne de la dinozaurul „curcubeu”

Cercetătorii au descoperit un lucru cel puțin surprinzător după ce au analizat fosilele vechi de 160 de ani ale unor dinozauri. Mai exact, aceștia au descoperit o nouă specie de dinozaur cu pene colorate, care a populat la un moment dat Pământul.

Este vorba despre specia „rainbow dinosaur”, care a trăit acum 161 de milioane de ani în Jurasic. Ca să își faci o idee, acesta avea dimensiunea unei rațe iar tot pieptul îi era acoperit de pene strălucitoare, asemănătoare cu cele observate la colibri.

„Descoperirea sugerează o Lume din Jurasic mult mai colorată decât ne-am imaginat anterior'”, a declarat biologul evoluţionist Chad Eliason de la Field Museum din Chicago, Statele Unite.

Fosila a fost descoperită prima dată de un fermier din nord-estul Chinei, iar mai apoi a fost adusă în atenția paleontologilor. În plus, această nouă specie de dinozaur ar putea oferi oamenilor de știință mai multe informații despre evoluția păsărilor moderne.

Dinozaurul „curcubeu” - strămoșul păsărilor moderne

Cercetătorii au observat că penele colorate ale dinozaurului „curcubeu” se regăsesc la multe specii de păsări moderne. Este vorba despre acele pene care au un luciu metalic, ce își schimbă culoarea atunci când te uiți din unghiuri diferite.

Mai mult, cu ajutorul unor microscoape de mare capacitate, cercetătorii au detectat în penele descoperite fragmente de melanozomi, celule responsabile de pigmentare a căror formă determină culoarea. În cazul dinozaurului Caihong, melanozomii din pene erau similari cu cei prezenţi astăzi la păsările colibri.

Acest dinozaur prădător cu două picioare avea un craniu asemănător cu cel al Velociraptorului şi dinţi ascuţiţi pe care îi utiliza pentru a vâna mamifere mici şi şopârle. De asemenea, acesta era dotat cu creste situate deasupra ochilor asemănătoare unor sprâncene osoase.

Deşi, Caihong avea caracteristici asemănătoare păsărilor, oamenii de ştiinţă nu sunt siguri că acesta putea să și zboare.

„Mulţi dinozauri aveau aripi. Păsările au evoluat din dinozauri cu pene, de dimensiuni mici, spre finalul Jurasicului. Caihong este cea mai timpurie vieţuitoare cunoscută până în prezent care era dotată cu pene asimetrice, o însuşire ce le ajută pe păsări să schimbe direcţia în timpul zborului”, a a declarat paleontologul Xing Xu de la Academia de Ştiinţe din China.

Sursă

Mai multe articole despre:
păsări Dinozauri jurasic