MENIU

Ce a promis şi ce a făcut Guvernul Ponta 2 pentru economia românească

Ce va face Guvernul Ponta 3 lipsit de constrângerile liberalilor?

La nici doi ani de la preluarea puterii, premierul Victor Ponta se pregăteşte să vină în faţa Parlamentului cu o nouă formulă de guvernare – în fapt un guvern Ponta 3.

Primul an de guvernare a dat câştig de cauză mai degrabă componentei social-democrate a guvernării decât componentei liberale, se arată într-o analizăa Ziarului Financiar.

- Salariile bugetarilor au fost reîntregite, iar, din 2014, pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei, cum cere legea, profesorilor cu salarii mici le-au fost daţi bani în plus, medicilor rezidenţi o bursă de 160 de euro care să le mai crească veniturile.

- Aceste majorări de cheltuieli sociale s-au făcut nu cu restrângerea altor cheltuieli, cum s-a spus în programul de guvernare (în loc să fie restrânse cu 50% cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 12% în 2013, la 6,2% din PIB, cu 0,3% mai mult decât în 2012), ci cu majorarea unor taxe.

- Trei valuri de majorări de taxe au fost până acum – două în 2013 şi una de la începutul acestui an. Or, programul de guvernare nu vorbea despre majorări de taxe, eventual de o lărgire a bazei de impozitare.

- TVA redus la produsele de panificaţie a fost singurul aspect care a privit o reducere a poverii fiscale. Promisiunea reducerii CAS la angajator cu 5%, prevăzută în programul de guvernare, a rămas la stadiul de promisiune. Ea urma să fie operată din vară, dar va mai fi operată, acum că liberalii sunt pe picior să-şi înainteze demisia din guvern, iar aceştia au fost cei mai vocali în susţinerea ei?

Programul USL prevedea pentru venitul salarial o impozitare în trepte – 16%, 12% şi 8% – pentru că doar aşa au acceptat liberalii să renunţe la cota unică de 16%. Însă, în toamnă, premierul voia o cotă de 22%, 20% şi 18%. Acum nu mai au presiunea liberalilor în spate şi rămâne de văzut cum va proceda guvernul Ponta 3 – va merge pe programul de guvernare sau pe dorinţa premierului.

Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
USL guvernul Ponta guvernul Ponta 3