MENIU

CCR: Concedierile de urgență făcute de Remus Borza, la Hidroelectrica, neconstituționale

<p>Remus Borza</p>

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale toate concedierile de urgență, facute de administratorul judiciar, Remus Borza, la Hidroelectrica, după deschiderea procesului de insolvență. Mai exact, este neconstituțional un articol din Legea insolvenței, care permitea, până în prezent, desfacerea contractelor individuale de muncă, fără a fi necesară parcurgerea procedurii de concediere colectivă. În acest fel, în urma intrării Hidroelectrica în insolvență, au fost făcute sute de concedieri, potrivit HotNews.ro.

"În ziua de 24 februarie 2015, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.86 alin.(6) din Legea nr.85/2006, privind procedura insolvenței", se arată într-un comunicat al Curții.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.86 alin.(6) teza întâi din Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei sunt neconstituționale.

Articolul neconstituțional prevede că "Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, după data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitoarei se va face de urgență de către administratorul judiciar/lichidator, fără a fi necesară parcurgerea procedurii de concediere colectivă. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucrătoare".

"Argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica, în Monitorul Oficial al României, Partea I", se mai arată în comunicat.

Mai multe pe HotNews.ro.