MENIU

CCR A RESPINS sesizarea lui Băsescu privind refuzul premierului de a contrasemna decorări

CCR A RESPINS sesizarea lui Băsescu privind refuzul premierului de a contrasemna decorări

Curtea Constituţională (CC) a respins, miercuri, şi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu legată de faptul că premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012", potrivit unor surse din CC.

Aceleaşi surse au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că judecătorii constituţionali au respins, tot miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea şefului statului în campania electorală pentru europarlamentare, formulată după ce şeful statului s-a fotografiat îmbrăcat cu un tricou PMP, alături de lideri ai acestui partid.

Cele două sesizări au fost discutate după ora 17.00, şi nu de la 10.00, aşa cum era programat. Amânarea a fost decisă la cererea Executivului, acesta motivând că are o agendă încărcată în cursul dimineţii de miercuri.

Sesizarea lui Traian Băsescu a fost înregistrată în 6 mai, ca un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi premier.

Şeful statului a arătat în sesizare că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Român (ICR). Băsescu a menţionat că preşedintele conferă decoraţii şi titluri de onoare, iar decretele emise de şeful statului în exercitarea unor atribuţiilor ale sale se contrasemnează de primul ministru.