MENIU

Cazul Cimitirului Militar de la Valea Uzului. Ce a făcut Ungaria

Cazul Cimitirului de la Valea Uzului nu s-a încheiat. Ungaria a reclamat situația la Consiliul Europei și cere un raport pentru rezolvarea situației. Țara vecină susține că este nevoie de acțiuni concrete pentru a „împiedica ocuparea teritoriilor prin cimitirele militare”. În România, scandalul de la Valea Uzului a provocat și plecarea de la guvernare a UDMR, care a acuzat fosta coaliție PSD-ALDE că nu face nimic pentru rezolvarea situației.  

Attila Tilki, membru al delegaţiei Ungariei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), aflat la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a adunării, a declarat, marţi, pentru MTI, că Ungaria se aşteaptă de la Comitetul de Miniştri să stabilească, printr-un punct de vedere unitar, relatează agenţia ungară de presă MTI.

Ungaria susține că Primăria Dărmăneşti şi-a depăşit atribuţiile şi a construit cruci de beton peste mormintele unor soldaţi maghiari.

„Sperăm ca printr-o atitudine luată de către Comitetul de Miniştri să poată fi prevenite situaţiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene”, a spus Tilki, potrivit MTI.

Potrivit acestuia, peste tot în Europa sunt cimitire militare, unde se odihnesc pe vecie soldaţii altor state.

„Dacă nu acţionăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forţele naţionaliste pot fi încurajate şi pot apărea insulte similare şi în cimitirele militare din alte părţi şi, prin ele, şi la adresa comunităţilor locale de minorităţi”, a subliniat acesta.

Tilki a mai adăugat că Ungaria speră, în baza unei declaraţii unitare a Comitetului de Miniştri, şi în readucerea cimitirului la stadiul iniţial.

În România, cazul de la Valea Uzului a dus și la „plecarea” de la guvernare a UDMR. Tensiunile dintre români și maghiari au fost invocate de Kelemen Hunor, lider UDMR, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare pentru a suspenda protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE „până la soluționarea conflictului”. 

Pe 23 mai, Kelemen anunța că „în pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. (...) Începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect".

Cimitirul Militar din Valea Uzului a ajuns în atenţia publică în urma incidentelor violente din acest an. 

În primăvara acestui an, Primăria Dărmăneşti a delimitat o parcelă românească, parţial peste mormintele nemarcate ale unor militari maghiari, pe care a ridicat cincizeci de cruci de beton în memoria unor soldaţi români necunoscuţi şi un monument în formă de cruce celtică – simbolul membrilor Gărzii de Fier române, mai notează agenţia ungară de presă.

În luna aprilie, Primăria Dărmănești a amenajat în „cimitirul maghiar” o „parte românească” unde a amplasat 52 de cruci de beton și un monument în memoria eroilor români. 

La scurt timp, toate crucile au fost acoperite în saci negri de gunoi pentru că ar fi fost amplasate ilegal. Comunitatea maghiară susține că autoritățile române au pus crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri.

Pe 6 iunie, conflictul a culminat cu violențele dintre maghiari și români. Atunci, peste o mie de maghiari și aproximativ 200 de români au fost implicați în incidente violente la Cimitirul din Valea Uzului, pe motiv că au fost montate monumente românești peste cele ale mormintelor unor maghiari și austrieci. A fost nevoie de intervenția jandarmilor.

După evenimentele de la cimitirul din Valea Uzului de ieri, Jandarmeria a făcut cercetări pentru infracțiunea de distrugere.