MENIU

Câţi bani datorează românii la CAR-uri. Suma medie împrumutată a fost de 6.000 lei anul trecut

Românii întind tot mai greu salariul sau pensia de la o lună la alta, iar când nu mai fac faţă cheltuielilor de zi cu zi, iau cu asalt Casele de Ajutor Reciproc (CAR). La nivel naţional, volumul împrumuturilor a depăşit 2,6 miliarde lei, adică mai bine de jumătate de miliard de euro, iar cele 1.650 de CAR-uri active abia fac faţă cererilor, după cum reiese din datele de pe site-ul Uniunii Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc (UNCAR).

Numărul românilor care se îndatorează la CAR-uri creşte în fiecare an. La fel şi suma medie împrumutată, care anul trecut a fost de 6.000 de lei, în creştere cu 7,2% comparativ cu 2014, potrivit datelor UNCAR, citate de agenţia News.ro.

În principiu, oricine se poate înscrie într-un CAR, chiar dacă de regulă doar pensionarii o fac. Au dreptul la acest tip de ajutor doar cei care plătesc o cotizaţie, care poate fi iniţială, lunară sau anuală, iar dobânzile sunt apropiate de cele practicate de bănci, care oricum nu i-ar împrumuta pe acesti oameni, din cauza vârstei.

În funcţie de cât contribuie fiecare peste an, poate solicita un credit care, de obicei, reprezintă dublul, triplul sau de patru ori suma economisită. Dacă s-au strâns, de exemplu, 600 de lei, împrumutul care poate fi luat de la CAR ajunge la 2.400 de lei.

Cum principalii clienţi la ghiseele de ajutor reciproc sunt bătrânii, banii împrumutaţi se duc, de obicei, pe medicamente, mâncare, facturi la întreţinere sau mesele de sărbători, dar şi pe diverse evenimete, cum sunt nunţile şi botezurile. Oamenii restituie apoi banii, în rate, tot anul următor sau în decursul a trei ani.

În România sunt înregistraţi oficial 5,3 milioane de pensionari, dintre care 5 milioane au pensii sub 1.000 de lei, 2,5 milioane au pensii sub 800 de lei, iar jumătate dintre aceştia - sub 600 de lei. În acest moment, 608.000 de bătrâni trăiesc cu pensia minimă garantată, care este de 400 de lei pe lună.

Din 2016, contribuţia de sănătate (CASS) este reţinută doar pentru partea din pensie care depăşeşte valoarea punctului de pensie, care este 871 lei, potrivit noului Cod fiscal.

Până anul acesta, CASS era datorată pentru suma care depăşea 740 lei. De exemplu, pentru o pensie de 1.000 lei, CASS de 5,5% se calcula, anul trecut, la diferenţa dintre 1.000 lei şi 740 lei, respectiv la 260 lei. Suma datorată bugetului ca CASS era deci de 14 lei.

Din 2016, pentru aceeaşi pensie, calculul CASS se face asupra diferenţei de 128,3 lei (dintre pensia de 1.000 lei şi valoarea punctului de pensie de 871,7 lei), suma datorată fiind de 7 lei.