MENIU

Catastrofă la Marea Neagră

Sorin Roșca Stănescu scrie modul în care este fraudat statul român, prin exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.

”Când am scris despre descoperirea Domino din perimetrul denumit Neptun Deep, estimat de către cei care îl vor exploata între 48 şi 82 miliarde metri cubi de gaze naturale , perimetru din care statul român nu se va alege cu absolut nimic, nu cunoşteam un detaliu. Şi anume că, din motive pur negustoreşti, societăţile care au făcut explorarea din perimetrele offshore , finalmente în beneficiul Exxon Mobil, OMV şi LukOil, au exagerat mult valoarea cheltuielilor legate de prospectare şi au minimalizat în mod deliberat valoarea reală a resurselor identificate. Asta s-a întâmplat pentru a prezenta unor guverne, în mod straniu şi suspect din ce în ce mai binevoitoare, cifre din care să rezulte că investiţiile societăţilor străine sunt uriaşe şi extrem de riscante, în timp ce beneficiile sunt foarte mici.

Cum-necum, au reuşit performanţa de a obţine un proiect de lege clocit de Cioloş, pus la încălzire de Grindeanu şi promovat de Guvernul Tudose şi aprobat în Senatul României, urmând ca în aceste zile să aibă loc o dezbatere şi în Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Conform acestui proiect de lege, statul român nu primeşte absolut nimic din cantitatea preconizată între 48 şi 82 de miliarde de metri cubi de gaz, cu excepţia redevenţelor, care, procentual, probabil sunt printre cele mai mici din lume.

Deşi aceste redevenţe vor intra în bugetul statului, proiectul a mai venit cu o jonglerie oribilă, numită credit fiscal, rezultatul fiind că, din milă faţă de respectivele multinaţionale, vom renunţa până la urmă la dreptul legitim de a legifera in viitor impozitele pe supraprofit şi vom ramane doar cu echivalentul prăpăditelor de redevenţe.

Cred că este necesar să clarificăm un lucru.

Proiectul de lege mai prevede că titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi să achiziţioneze bunuri şi servicii de la persoane juridice române cu capital deţinut în proporţie de peste 25% de persoane fizice şi juridice române. Titularii acordurilor petroliere au obligaţia ca cel puţin o pătrime din numărul total de angajaţi utilizaţi în vederea acordurilor petroliere să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România. Greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva întrucât nici forarea, nici asamblarea conductelor pe fundul Mării Negre şi nici conductele de pe litoral nu presupun sub nici o formă munca specializată care ar putea fi rezovată de români.

Dar aceste exploatări offshore nu au nevoie de forţă de muncă autohtonă decât accidental. Probabil că nu se va produce niciun fel de transfer de tehnologie în beneficiul statului nostru.

Ceea ce nu ştiam în urmă cu câteva săptămâni când am făcut dezvăluiri şi ştim acum, este că, aşa cum vom dovedi, conductele care vor transporta petrolul şi gazele vor avea diametre corespunzătoare unor capacităţi de câteva ori mai mari decât cele raportate statului român drept potenţial exploatabil. Concret, cele 48-82 miliarde de metri cubi de gaze de la Nepun Deep s-ar putea să fie în realitate 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

A doua informaţie care ne lipsea se referă la întreg dezastrul care se va produce de-a lungul litoralului româ­nesc. Şi aici intră în discuţie, atenţie, nu doar perimetrul menţionat, Neptun Deep, ci toate perimetrele din care va fi extrasă o uriaşă bogăţie a României pe care, repet, Dumnezeu ne-a dat-o nouă şi generaţiilor viitoare şi în niciun caz unor multinaţionale, din care lipseşte orice urmă de capital ro­mâ­nesc.

Vom prezenta pe rând situaţia tuturor acestor perimetre, însoţite de planşe, care dovedesc afirmaţiile care urmează, şi vom urmări două obiective:

1). Demonstrarea faptului că jaful este cu adevărat de dimensiuni colosale;

2). România nu numai că nu câştigă nimic, dar pierde imens prin dezastrul care va fi creat pe ultima porţiune virgină din litoralul românesc.

Şi vom sublinia cu informaţii cât se poate de exacte că legea care urmează să fie adoptată în Camera Deputaţilor va sta din punct de vedere legislativ la baza întregii catastrofe”, scrie Sorin Roșca Stănescu.

Articolul integral, AICI

Mai multe articole despre:
petrol Marea Neagră zăcăminte