MENIU

Catastrofă aeriană în Ucraina: Washingtonul vrea o anchetă "rapidă" și "fără piedici"

Avion prăbuşit în Ucraina

Președintele american, Barack Obama, s-a pronunțat joi în favoarea unei anchete "rapide" și "fără impedimente" asupra prăbușirii în estul Ucrainei a avionului companiei Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord și a cărei cauză rămâne necunoscută pentru moment, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Barack Obama a lansat acest apel în cursul unei discuții telefonice cu premierul olandez, Mark Rutte, a cărui țară avea 154 de cetățeni la bord, dând asigurări că Washingtonul este pregătit să furnizeze "ajutor imediat în favoarea unei anchete internaționale rapide, complete, credibile și fără impedimente", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

De asemenea,președintele american a prezentat "condoleanțe poporului olandez pentru moartea tragică a cetățenilor olandezi în zborul MH 17 al companiei Malaysia Airlines".

În total, 298 de persoane, printre care 154 de pasageri olandezi, se aflau la bordul avionului care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur și s-a prăbușit joi în estul Ucrainei, a făcut cunoscut vicepreședintele filialei europene a companiei malaeziene, Huib Gorter.

Președintele Obama și premierul Rutte "au căzut de acord asupra necesității de a asigura acces imediat la locul accidentului pentru anchetatorii internaționali, cu scopul de a facilita descoperirea resturilor și a desfășura o anchetă minuțioasă", mai adaugă comunicatul.

Anterior, liderul administrației de la Washington a discutat la telefon cu președintele ucrainean, Petro Poroșenko, iar cei doi demnitari au subliniat că "toate probele de la locul prăbușirii" trebuie să rămână pe loc până când anchetatorii internaționali "vor fi în măsură să examineze toate aspectele acestei tragedii".

Potrivit unor responsabili americani, avionul companiei Malaysia Airlines a fost lovit de o rachetă sol-aer, a cărei origine nu este clară încă.