MENIU

Catalonia pregătește un referendum pentru ruperea de Spania

Catalonia

Liderul separatist al regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, a obținut joi un vot de încredere din partea parlamentului regional, pentru a continua încercarea de separare de Spania, printr-un referendum ce ar urma să fie organizat în decurs de un an.

Planurile pentru un referendum au fost expuse de miercuri, când Puigdemont a anunțat că dorește organizarea acestuia în toamna lui 2017. Acesta a spus că speră că guvernul spaniol va sprijini acest referendum, în ciuda faptului că actuala administrație a declarat de nenumărate ori că un astfel de referendum ar fi neconstituțional.

"În urmă cu 4 ani, doar 14 deputați cereau independența, acum suntem 72", a declarat Puigdemont, care a obținut majoritatea absolută în parlamentul regional, cu 72 de voturi "pentru" proiectul sau și 63 "împotrivă", informează Irish Times.

"Cu o Spanie care nu inspiră încredere, trebuie să ne încredem în țara noastră (Catalonia-n. red.). Ne putem compara cu orice țara avansată din UE", a mai spus acesta.

Spania trece printr-o situație dificilă, din punct de vedere politic, fiind de nouă luni fără un guvern permanent, scrie Ziare.com. Premierul conservator Mariano Rajoy nu a reușit să formeze un nou cabinet la Madrid, în condițiile în care socialiștii refuză să îl lase să guverneze din nou.

Catalonia a mai organizat un referendum (ilegal) pe tema independenței regiunii în 2014, câștigat de separatiști, dar cu un avans mic.

Mai multe articole despre:
Spania Catalonia