MENIU

Doliu în teatrul românesc. A murit una dintre cele mai importante regizoare din România!

<p>Catalina Buzoianu</p>
<p>Catalina Buzoianu</p>

Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani. 

Informaţia a fost confirmată pentru agerpres.ro de reprezentanţi ai Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Decesul regizoarei a fost anunţat şi pe pagina de Facebook a Casei de producţie a TVR.

Catalin" src="http://media.realitatea.net/multimedia/image/201908/w500/catalina-buzoianu_77888600.jpg" alt="(w500)

Catalin" width="500" height="311" layout="responsive">

Cătălina Buzoianu (n. 13 aprilie 1938, Brăila) este o regizoare română de teatru.

Cătălina Buzoianu face parte dintre cei mai importanți regizori de teatru din România. Și-a dedicat viața scenei și învățământului teatral, din 1975 fiind profesoară la catedra de regie teatru, iar din 1990 - decan al secției de teatru din cadrul UNATC București. Este căsătorită cu actorul Papil Panduru și are doi copii: pe Ștefănuț Iordănescu (dintr-o căsătorie anterioară) regizor de teatru și fost director de teatru (la Naționalul din Timișoara și la Teatrul Bulandra din București), și pe Velica Panduru, scenograf de carieră, nume recunoscut în comunitatea teatrală. Cătălina Buzoianu are peste o sută de piese montate în țară și în străinătate, activitatea sa artistică fiind recompensată cu numeroase premii românești și internaționale.

După absolvirea institutului a fost repartizată la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, apoi a fost regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, până în anul 1973. În perioada 1979-1985 a fost prim-regizor permanent la Teatrul Mic din București, apoi regizor permanent la Teatrul Bulandra, din 1985 până la pensionare, în 2006, scrie wikipedia.ro.

A realizat numeroase adaptări pentru teatru după romane ale unor autori consacrați. Una din cele mai cunoscute reușite în acest sens fiind premiera de laTeatrul Lucia Sturdza Bulandra cu "O dimineață pierdută" după romanul omonim de Gabriela Adameșteanu. Pe lângă teatru, a regizat și spectacole de operă. A colaborat cu multe teatre din țară și din străinătate.

În paralel cu activitatea de regizor, începând din anul 1975 Cătălina Buzoianu a fost profesoară la Catedra de Regie Teatru a IATC București (azi UNATC), din 1990 ocupând și funcția de decan al Secției de Teatru. După pensionare, Cătălina Buzoianu a predat la masterat cursurile de Antropologie și de Forme alternative de teatru.