MENIU

Cătălin Voicu, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu

Cătălin Voicu, trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu / Foto: activenews.ro

Cătălin Voicu, fost consilier prezidențial și deputat, a fost trimis joi în judecată în stare de libertate pentru complicitate la abuz în serviciu.

Alături de el, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au mai trimis în judecată în stare de libertate pe Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA, acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, informează un comunicat de presă al DNA remis AGERPRES.

O altă persoană trimisă în judecată este Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Aceeași acuzație îi este adusă și Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA.

Ultimul dintre cei trimiși în judecată este Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al SC Tech Safety SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

"În calitate de director general al SC Electrica SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcționarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, la un preț supraevaluat și cu încălcarea prevederile OUG 60/ 2001 modificată și a regulamentelor interne", se arată în rechizitoriu.

DNA precizează că în vederea realizării achizițiilor respective nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziție publică, furnizorul a fost desemnat prin încredințare directă, fără a exista vreo selecție și nu a existat o negociere, prețul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.

"Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeași perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emițându-se facturile care erau achitate, în mod nelegal, în regim de urgență", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii arată că directorul general Nicolae Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

Citeste continuarea pe AGERPRES.