MENIU

Cătălin Tolontan, lecție pentru Moise Guran în controversa alocații-sărăcie-alcoolism

<p>Cătălin Tolontan</p>

Cătălin Tolontan scrie pe blogul său despre poziția controversată a lui Moise Guran pe tema creșterii alocațiilor, a sărăciei și a alcoolismului. Jurnalistul GSP crede că Guran încurajează un "apartheid al meritului" și îi sugerează acestuia un text scris de psihiatrul Eugen Hriscu pe aceeași temă.

"Documentat, calm și fără pretenția de a încheia subiectul, Eugen Hriscu intervine în ”Adevărul” în urma dezbaterii pe alocațiile pentru copii – alcoolism – sărăcie. Mai multă lume a recționat la emisiunea lui Moise Guran, l-am citit și pe Rogozanu, dar l-am conspectat pe Hriscu", scrie Tolontan.

"Sînt multe alte fapte care pot prelungi observațiile din ”Adevărul”:

1. Statul român nu doar că (a) nu face nimic pentru terapia împotriva dependenței de alcool și (b) încurajează consumul de alcool prin pîrghiile taxelor, dar încadrează berea, cea mai folosită băutură alcoolică a românilor, 50% din consum conform lui Hriscu, nu la băutură, ci la mîncare! Așa se explică publicitatea de pe TV și alte facilități oferite producătorilor de bere.

2. Conform statisticilor cu care producătorii au presat statul să sară berea de pe lista alcoolului, afacerile lor merg tot mai prost. Și consumul scade. Deși românii sînt pe locul 10 în lume și pe 6 în Europa la cantitatea de bere pe cap de locuitor, firmele sînt nemulțumite. La rîndu-le, producătorii de vin se plîng și ei, chiar dacă România este și aici pe locul 10 la consumul global. Unii zic că bem prea puțin, dar efectul social și în sănătatea publică indică taman inversul.

3. Cu tot respectul pentru lucrurile bune făcute de Moise Guran, poziția lui încurajează apartheidul meritului. E ca și cum între merit și succesul în viață relația ar fi liniară.

..............

Însuși Moise Guran își susține punctele de vedere, la care are dreptul în numele libertății de opinie, de la tribuna televiziunii publice, instituție care este finanțată în cvasitotalitate de românii obișnuiți, dintre care 40% sînt săraci. Asta nu-l condiționează pe ziarist să le facă pe plac, dar nici nu-l scutește de alte puncte de vedere cînd se înscrie în curentul care pictează că sărăcia e o culpă pentru acești oameni!", mai scrie Tolontan.

Moise Guran s-a ponunțat împotriva măririi alocațiilor pentru copii, în forma adoptată de parlamentari. "Iertaţi-mă dacă eu fac un pas în spate şi vă spun că nu, statul nu trebuie să îi încurajeze pe toţi cetăţenii să facă copii. Și ştiţi de ce? Pentru că un copil chinuit reprezintă o realitate mai tristă şi mai concretă decât scăderea sporului natural sau decât îmbătrânirea populaţiei. Acelea sunt statistici, cifre, poate importante, căci pot determina decizii, dar cât face o statistică, un grafic pe care eu ţi-l desenez la televizor, lângă o poză cu un copil murdar şi slab pentru că n-a mâncat săptămâna asta decât un corn pe zi, la şcoală, şi nişte corcoduşe furate? Și asta în timp ce tac-su îşi toarnă ţuică de pufoaică-n cap la cârciuma din sat, pentru că lui deja i-a dat Ponta în toamnă, la alegeri, mărirea de alocaţie?", a scris Guran. 

..............

"N-are cum… nu atâta timp cât în ţara noastră sunt două milioane de alcoolici… Și, desigur, nu toţi alcoolicii au copii, dar fix două milioane de părinţi trăiesc în România în sărăcie extremă, alături de cei peste 900 de mii de copii ai lor", a msi spus jurnaslitul TVR.