MENIU

Cătălin Drulă, precizări despre noua taxă pe rovinietă. Cui se va aplica și când va intra în vigoare

Cătălin Drulă

Cătălin Drulă a anunțat, luni, că taxa de rovinietă nu se va schimba pentru autoturisme. Ministrul Transporturilor a subliniat însă că traficul greu trebuie taxat altfel, după distanță si nu după timp și că se va găsi o formulă încât să nu fie afectați transportatorii.

”Cei care folosesc mai mult drumul trebuie să plătească mai mult. Nu vrem să lovim în transportatori. Vom gândi o taxare pe distanță și nu pe timp, iar asta ar putea să însemne chiar sume mai mici pentru anumiți transportatori. Vom avea în vedere poluarea, distrugerea drumurilor așa încât să avem o taxă cât mai echitabilă”, a pus Drulă la un post TV. 

Noul sistem de taxare va fi aplicat doar pentru autovehiculele care depășesc 7,5 tone, precum camioanele, TIR-uri și autocare.
”În aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale, de autostrăzi ale țărilor respective, nu pe timp ca în România, unde cumpărăm o rovinietă valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanța parcursă”, a mai spus ministrul. 

Drulă a vorbit și despre costurile cu întreținerea unei autostrăzi, în cazul A2 fiind vorba despre aproximativ 100 de milioane pe an. Banii vin din încasările de la trecerea podului, a precizat Drulă.

”Noua taxare corectă” s-ar putea aplica, cel mai probabil, de la finalul anului2023 sau din 2024.

”Este vorba despre a ne alătura acestei tendințe de taxare europene”, care permite o taxare mai corectă a utilizării și a poluării și, totodată, o competiție mai echilibrată între traficul feroviar și cel rutier, a mai spus ministrul.
”Feroviarul reclamă că rutierul primește pe gratis infrastructura. De exemplu, un tren de marfă, între București și Constanța plătește 2.600 de lei. Dacă facem acest calcul pe rutier, rutierul va ieși mai bine, mai ieftin”, a explicat Drulă.

Șeful Transporturilor a precizat că autostrăzile care vor fi construite prin Programul Național de Redresare și Reziliență nu vor fi cu taxă, plata urmând să vină prin rovinietă în cadrul autoturismelor și prin plata la distanță pentru traficul greu. 
”Am ales proiecte cu termen realist de finanțare până în 2026. Vor fi aproximativ 3.000 de stații electrice de încărcare și vor fi bariere forestiere ca în Austria sau Germania.
Din proiect, avem în spaţiile de servicii 52 de staţii electrice cu 264 de puncte de încărcare pe A 7 Dumbrava - Paşcani şi, în total, CNAIR vrea să mai realizeze până la 3.000 de puncte de încărcare pe toată reţeaua. 2.896, inclusiv cele 264 pe care le-am menţionat, mai are şi Ministerul Dezvoltării în PNRR pentru zona urbană. Administratorul acestei reţele rutiere şi acestor facilităţi în primă fază este compania de drumuri, dar eu susţin şi voi susţine concesionarea. În momentul de faţă, la începutul anului am concesionat 26 de spaţii de servicii unde se vor face benzinării ale operatorilor mari de benzinării din România. Compania de drumuri va primi bani pentru asta, milioane de euro anual ca redevenţe, dar vor fi nişte spaţii civilizate”, a adîugat ministrul.