MENIU

Cât timp poate tergiversa Parlamentul cazul Ponta

Cât timp poate tergiversa Parlamentul cazul Ponta

Victor Ponta poate fi demis de președintele Klaus Iohannis doar dacă Parlamentul permite începerea urmăririi penale pentru conflictul de interese, acuzație care i se aduce premierului de procurorii DNA în cazul numirii lui Dan Șova în Guvern.

19 zile. Acesta este, potrivit noului regulament, termenul maxim pe care îl are la dispoziţie Camera Deputaţilor pentru a tranşa cazul Victor Ponta. Primul pas a fost făcut ieri.

Cererea DNA a fost trimisă Comisiei juridice, care luni trebuie să anunţe când va da un răspuns definitiv pe acest caz. Până atunci, Victor Ponta poate merge să-şi studieze dosarul.

Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat acum câteva săptămâni. Opoziţia s-a opus, dar nu a putut să îşi impună voinţa prin vot.

Conform regulamentului cererea a fost inaintata com juridice are termen 5 zile sa ne faca o informare

Comisia juridică a Camerei Deputaților se va reuni luni, la ora 11,00, pentru a discuta despre scrisoarea procurorului general referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale față de premierul Victor Ponta.

Comisia juridică a Camerei Deputaților se va reuni luni, la ora 11:00, pentru a discuta cazul Ponta

Comisia juridică a Camerei Deputaților are termen până luni pentru a informa când va întocmi raportul referitor la cererea primită din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta, a afirmat vineri Marcel Ciolacu, secretar al Camerei.

"Până luni, biroul permanent al comisiei juridice ne înaintează o informare care nu se poate lungi mai mult de două săptămâni pentru raport", spune acesta.

De luni va curge un termen maxim de 14 zile, timp în care deputaţii jurişti trebuie să îl audieze pe Victor Ponta şi să spună dacă sunt de acord cu urmărirea penală pentru conflict de interese. Raportul va fi depus la conducerea Camerei şi trebuie dezbătut şi votat în cel mult cinci zile.

Urmărirea penală se votează cu majoritatea celor prezenţi în sală. Camera Deputaţilor are 387 de membri. PSD, UNPR şi PC au împreună 208 oameni.

Iohannis: Prima opţiune acum, cea mai bună, este o demisie a premierului şi a Guvernului

Este o situatie nemaintâlnită şi care are o greutate politică deosebită. Faptul că premierul în funcţie este acuzat de fapte penale ne pune într-o situaţie, ca şi tară, care trebuie gestionată repede şi bine. Este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie premier (...) Din acest motiv, am solicitat demisia premierului. E singura posibiliate acum de a ieşi repede din această situaţie. Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează, însă în politică lucrurile nu sunt aşa simple şi un politician cu funcţie înaltă acuzat de fapte penale oriunde în lume îşi dă demisia pentru a nu periclita imaginea ţării pe care o reprezintă”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la TVR, potrivit Mediafax.

Întrebat despre răspunsul primit de la premier la solicitarea de a demisiona, Iohannis a afirmat că Ponta i-a spus că se va gândi la demisie şi va lua o decizie.

"Mi-a spus că se va gândi (la solicitarea privind demisia-n.r.). Se va sfătui, probabil, cu colegi din partid şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia", a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că în discuţiile pe care le va avea luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor politice, pe care i-a invitat la consultări privind Strategia de Apărare, va aborda şi această problemă.

Klaus Iohannis: "Solicit demisia lui Victor Ponta. E o situație imposibilă". Ponta nu demisionează

Președintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Victor Ponta după ce acesta a fost înștiințat că este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. În replică, premierul a anunțat pe pagina sa de facebook, că doar Parlamentul îl poate demite.

”Astăzi, DNA a comunicat public că prim-ministrul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea este o situație imposibilă ca premierul României să fie invinuit pentru fapte penale. Nu cred că este de dorit ca România să treacă printr-o criză politică. Avand în vedere acest fapt îi solicit demisia premierului Victor Ponta. I-am comunicat aceste lucruri într-o discutie de câteva minute pe care am avut-o cu premierul. Vă mulțumesc”,  a spus Klaus Iohannis. 

Ponta nu renunță la funcție: Doar Parlamentul poate să mă demită