MENIU

Cât de sănătos e să donezi sânge: Efectele absolut uimitoare

Pe lângă faptul că pot salva până la trei vieți cu cei 450 ml de sânge pe care îi donează o dată, donatorii au, de asemenea, beneficii importante, în urma acestui gest.

Mai multe studii au arătat că după donare sângele se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct sau accident vascular este redus considerabil.

„Pe lângă donarea de sânge, avem foarte mare nevoie de donatori sinceri, care vin să facă un bine pentru societate. Desigur, și beneficiile sunt bune, dar nu asta trebuie să fie motivația unui donator. Dacă o persoană vine să doneze pentru bonuri de masă, atunci poate să apară riscul ca el să nu fie sincer. Noi nu putem scana donatorul să vedem ce boli are. Abia după ce facem analize putem constata dacă sângele este bun. Dacă donatorul nu este sincer, donarea este un eșec”, declară dr. Doina Goșa.

Potrivit specialistei, donatorii acceptați sunt cei între 18 și 60 de ani și care au peste 50 de kilograme. Nu trebuie să aibă boli cronice, să nu fie răciți, cu stări febrile sau anemici.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
sânge beneficii donat sânge