MENIU

Cât de pregătiți suntem pentru un posibil război: câte sirene și sisteme de alarmare sunt funcționale în Capitală?

Sirene și semnale de alarmare a populației /ISUBIF

Situația din Ucraina ne pune, zilele acestea, în fața unei noi realități: cea a războiului, și nu oriunde, ci chiar în vinătatea noastră, într-o Europă modernă, în care nu ne gândeam că s-ar putea întâmpla așa ceva. În privința adăposturilor antiaeriene situație este clară, cel puțin pe hârtie. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat recent că România are peste 4.500 de adăposturi civile în întreaga țară, aproximtaiv 12.00 dintre ele fiind în Capitală. Marea lor majoritate sunt, însă, nefuncționale. La fel se întâmplă și în cazul sirenelor pentru avertizarea populație. Bucureștiul dispune de 454 de astfel de sirene, însă doar 330 sunt funcționale. 

De parcă asta nua r fi tot, doar 187 sunt introduse într-un sistem de alarmare și pot fi acționate de la distanță, restul fiind acționate doar de la fața locului, relatează HotNews.ro.

Din cele 454, Primăria Capitalei are în gestiune 278, 155 fiind funcționale, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei.

În bugetul pe anul 2022 au fost alocate circa 3 milioane de lei pentru ca sirenele să fie reparate și să poată fi acționate de la distanță. În ședința Consiliului General de luni, când a fost aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe 2022, primarul general Nicușor Dan a propus un amendament prin care suma necesară fiabilizării sistemului de alarmare a fost introdusă la investiții.

În urma verificării pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov a făcut-o în decembrie 2019, Primăria Ccapitalei a fost avertizată că nu funcționează toate sirenele.

Informații utile despre alarmarea populației