MENIU

Cât de pregătită este România pentru cel mai negru scenariu în fața amenințării Rusiei - Răspunsul lui Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă Foto: MApN

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit vineri despre cel mai negru scenariu luat în calcul de autorități în contextul războiului din Ucraina. Șeful Guvernului a explicat și cât de pregătită este România din punct de vedere militar în acest moment.

Nicolae Ciucă a vorbit vineri despre cel mai negru scenariu pentru care se pregătește România acum și despre posibile atacuri înscenate în țara noastră de Rusia.

„Există o serie întreagă de scenarii pe care specialiştii militari le au pe masă şi le analizează. Nu pot ,  nu știu să vă spun acum care e cel mai negru scenariu. El trebuie discutat și confirmat cu specialiștii militari”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la Cluj-Napoca.

Precizarea premierului vine după ce Vincent Minguet, comandantul trupelor NATO din România, a vorbit despre cel mai apocaliptic scenariu care amenință România, și anume că țara noastră ar putea deveni următoarea țintă a Federației Ruse.

În același timp, despre posibile atacuri înscenate de Rusia, premierul a anunțat că nu există, în acest moment, informații legate de o asemenea posibilitate.

„Nu am astfel de informaţii. Până în acest moment nu am intrat în posesia unor astfel de date. Ceea ce vă pot spune este că, prin măsurile pe care România le-a luat, împreună cu celelalte ţări aliate, de consolidare a apărării şi descurajării pe flancul estic confirmă măsurile prin care facem tot ceea ce ne stă în putinţă astfel încât să asigurăm securitatea şi apărarea întregului spaţiu aliat şi, implicit, a teritoriului României”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre dotarea minimă din acest moment în România, premierul Nicolae Ciucă a explicat că realizarea unei înzestrări mai bune va lua cel puțin cinci ani.

„Am spus-o de fiecare dată, de cu mult timp în urmă, realizarea unei capabilităţi militare nu se poate realiza peste noapte. Orice capabilitate militară pe care ne-o propunem necesită cel puţin cinci ani pentru operaţionalizarea ei. Există planuri de înzestrare şi există planuri de realizare a capabilităţilor militare începând cu anul 2017, când a fost alocat procentul de 2% din buget pentru Apărare.

Aţi vorbit de acea capabilitate, care s-a realizat, iată în programul început în 2017-2022 are prima mare unitate, care este doată cu tehnică şi echipamente noi.

Ca atare, ansamblul tuturor măsurilor şi proiectelor în realizarea capabilităţilor de apărare este unul care trebuie să fie foarte bine articulat, foarte bine integrat, astfel încât să putem să asigurăm capabilităţi militare, care să fie, pe de o parte, congruente între ele şi să asigure complementaritatea la nivelul categoriilor de forţă şi integrare a capabilităţilor la nivelul Statului Major al Apărării, iar, pe de altă parte, să asigure interoperabilitatea cu celelalte ţări membre NATO, pentru că avem nevoie de sprijinul întregii capacităţi de apărare, inclusiv a celei care vine de la ţările aliate”, a mai declarat Nicolae Ciucă.