MENIU

Cât de periculos este faptul că te dai zilnic cu ruj

Orice femeie care folosește în mod regulat rujul știe că persistența lui pe buze necesită multiple retușuri de-a lungul zilei, deoarece dispare după acțiuni precum mâncatul sau băutul. 

Prin urmare, produsul este înghițit la un moment dat, iar substanțele care pătrund în corp nu sunt deloc benefice pentru sănătate. 

În afară de avantajele estetice oferite de ruj, există o serie de substanțe în componența sa considerate a fi toxice, în special dacă se absorb în corp în cantități mari. Vorbim despre: parabenii, plumbul, cadmiul și metacrilatul de metil, precum și substanța numită triclosan.

Triclosanul poate să producă afecțiuni ale sistemului muscular și cardiac, precum și imunitatea bacteriilor în fața antibioticelor. Britanicii au decoperit că activitatea cardiaca a cobailor de laborator se reduce cu 25% după doar 20 de minute de expunere la triclosan.

Aceeași substanță poate să determine disfuncții ale glandei tiroide și infertilitate, deoarece crește nivelul hormonilor masculini în corpul femeii. De aici rezultă și alte probleme, precum acneea, creșterea în greutate, pilozitatea excesiva și tulburările de menstruație.
Parabenii conținuți de ruj imită activitatea estrogenului și interfereaza cu ciclul menstrual, fiind considerați de specialiști și factori de risc pentru dezvoltarea cancerului mamar. Metalele descoperite în majoritatea tipurilor de ruj, cadmiul și cromul, produc dermatită (inflamații ale pielii) și disfuncții renale pe termen lung. Metacrilatul de metil este un iritant puternic al pielii și poate cauza mai multe forme de artrită, ba chiar și boli autoimune precum lupusul eritematos.

Un alt component toxic al rujului este plumbul, un metal greu cu efecte devastatoare pentru sănătate: tulburări neurologice, cefalee, insomnie, agitație, delir, halucinații, disfunctiil renale, tulburări digestive, avort spontan, oprire din evoluție a sarcinii sau malformații congenitale ale fătului.

Mai multe articole despre:
sănătate ruj