MENIU

Cât de periculoase sunt microparticulele de plastic din apa de băut

Dovezile științifice sugerează că microparticulele de plastic din apa potabilă prezintă un„risc minim pentru sănătate” la nivelurile actuale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În primul său raport pe această temă, OMS a constatat că particule mai mari, și cele mai mici, trec prin corp fără a fi absorbite. Rezultatele s-au bazat pe „informații limitate”, întrucât s-a solicitat o cercetare mai amplă asupra acestei probleme. Microparticulele de plastic, definite ca bucăți mici (mai puțin de 5 mm în lungime) din orice fel de resturi de plastic, au fost găsite în râuri, lacuri, alimentări cu apă potabilă și în apa îmbuteliată.

Deci, ce înseamnă asta pentru sănătatea umană?

În primul său raport despre această problemă, OMS spune că microparticulele de plastic nu pare să prezinte un risc pentru sănătate la nivelurile actuale, dar adaugă că este nevoie de mult mai multe cercetări. Microplasticele pătrund în sursele de apă potabilă în special prin deversarea apelor reziduale, a mai precizat OMS. Potrivit probelor analizate, microplasticele descoperite în anumite cazuri în apa îmbuteliată par să fie rezultatul, cel puţin parţial, al procesului de îmbuteliere sau de ambalare, prin folosirea dopurilor din plastic, se mai spune în raport.

Mai multe pe tabu.ro.

Mai multe articole despre:
apă microparticule