MENIU

Cât de importantă e culoarea GĂLBENUŞULUI. Ai grijă la ce cumperi!

Prețul spune multe despre calitatea alimentelor, dar nu este cel mai important criteriu. Eticheta contează și ea, dar în cazul ouălor, culoarea gălbenușurilor îți arată de fapt dacă te-ai păcălit la cumpărături sau nu.

Culoarea gălbenușurilor îți arată cel mai bine dacă ai luat ouă de calitate și dacă au toate proprietățile nutritive necesare. În culoarea gălbenușurilor se vede de fapt cât de bine a fost hrănită găina.

Păsările crescute cu o gamă variată de cereale, cu nutrienți în care se adaugă și vitamine vor produce ouă cu un gălbenuș mai colorat, de un galben viu. Pe când păsările crescute în aer liber, care mai consumă și verdețuri, resturi de legume și un complex echilibrat de cereale vor produce gălbenușuri mai intens colorate, cu nuanțe portocalii.



Iată ce ouă au fost comparate:

ouă ecologice care costă în general peste 1,20 leu bucata;
ouă de la găini crescute în hale care costă aproximativ 70 – 80 de bani bucata;
ouă de la găini crescute în aer liber care costă aproximativ 1 leu bucata;
ouă ieftine de la tarabă care se vând cu 50 – 60 de bani bucata.

Ce arată cu adevărat culoarea gălbenușurilor

Culoarea gălbenușurilor diferă în funcție de hrana găinilor

1. Ouăle ecologice, obținute de la găini care cresc în aer liber și sunt hrănite cu cereale și vegetale de proveniență ecologică au avut gălbenușurile cele mai intens colorate, aproape portocalii și albușul voluminos. Coaja tare și rezistentă arată că găinile beneficiază de o hrană bogată în minerale și calciu.

2. Ouăle de la găini crescute în hale au coaja mai groasă și mai colorată, aproape roșcată, dar pot fi și albe dacă au fost produse de găini cu penaj alb imaculat. Gălbenușul lor are o culoare de un galben închis și albușul este consistent. Culoarea acestor ouă arată că găinile sunt bine hrănite, dar știm că hrana lor constă mai mult în furaje uscate cu adaos de nutrienți pentru o producție sporită.

3. Ouăle de la găini crescute la sol, în aer liber, nu s-au diferențiat prea mult față de cele obținute de la găini crescute în hale. Cu toate acestea, coaja lor a fost mai groasă, albușul mai consistent și mai voluminos, iar gălbenușul de o culoare galbenă intensă. Aceste ouă arată că găinile au parte de o hrană variată și sănătoasă, chiar dacă se bazează foarte mult pe grăunțe și boabe uscate.

4. Ouăle cele mai ieftine au avut coaja foarte subțire, care se crapă imediat, semn că alimentația lor are un aport modest de calciu și minerale. De obicei, aceste ouă au culoarea albă sau bej deschis. Culoarea gălbenușului este de un galben palid, iar albușul subțire și destul de redus ca și cantitate.

sursa

Mai multe articole despre:
ou gălbenuş experiment ouă