MENIU

Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe și magazine. Puțini români și-o mai permit

Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe și magazine

Prețul cărnii de miel în piețe și magazine a ajuns la cote alarmante, făcând ca tot mai puțini români să își permită acest aliment tradițional de Paște. Cu o scumpire de 10 lei pe kilogram față de anul precedent, mulți se văd nevoiți să caute alternative sau să renunțe complet la acest produs. 

Situația economică dificilă a făcut ca mulți români să fie nevoiți să își ajusteze bugetul pentru cumpărături, în special atunci când vine vorba de carne de miel de Paște. Dacă în trecut plasele erau pline cu diverse bunătăți pentru masa festivă, acum mulți se vor vedea nevoiți să cumpere doar bucăți mici de miel din cauza prețului ridicat.

În prezent, în multe județe, kilogramul de miel costă acum 55 de lei, iar în magazine prețul se apropie deja de 60 de lei/kg. Aceasta înseamnă o creștere cu 10 lei/kg mai mult decât anul trecut.

Pentru românii care caută carne de miel mai ieftină, ar putea s-o cumpere direct de la producător. Acolo, preţul nu depăşeşte 30 de lei pe kilogram, spun crescătorii de animale.

Preţul pentru un kilogram de carne de miel s-a majorat din cauza scumpirilor la furaje, energie şi creşterea costurilor cu forţa de muncă. Pe de altă parte, crescătorii de ovine din țară vor să se alieze pentru a stabili un preț minim de vânzare de 24 de lei/kilogram de carne în viu pentru mielul de Paște din acest an. Demersul vine după ce o stațiune de cercetare a spus că orice preț peste 22,3 lei/kg e speculă.

Sculptura "satanistă" care i-a băgat în sperieți pe ieșeni a fost vândută. Câți bani s-au dat pe controversata Hidră?

Fermierii susțin că, în mare parte, prețul este stabilit în funcție de tariful cu care se vinde carnea la export, dar și de cererea existentă în țară în această perioadă.

"În urmă cu vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an, s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales ce-i în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină... Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcționează foarte bine și perfect - cererea și oferta", a afirmat Petru Gonțea, președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Brașov.

Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii spune că a primit asigurări de la fermieri că vor vinde carnea de miel la un preț decent, de sărbătorile pascale. Întrebat despre cât va costa kilogramul de carne de miel, Florin Barbu a declarat că se va situa în jurul valorii de 25 de lei.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile şi să le aducă ”un mic profit”.

România intră în spațiul Schengen aerian duminică. Primele zboruri care vor ateriza la București

Când a fost întrebat cât va costa kilogramul de carne de miel în apropierea Paştelui, ministrul Agriculturii a răspuns: 

”Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru”, a spus Florin Barbu la un post TV.

Ministrul Agriculturii a precizat că, anul trecut, kilogramul de carne de miel ”a fost undeva la 25 de lei”. Întrebat dacă anul asta va fi mai mult, a răspuns: ”Eu nu cred că va fi. Eu sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect”.

 Asociația de Studii și Prognoze Economico-Sociale și Academia de Studii Economice vin în sprijinul antreprenorilor români