MENIU

Cum se prepară cârnații de Pleșcoi. Rețeta pe care trebuie să o încerci de Crăciun

Cârnați de Pleșcoi rețetă

Cârnați de Pleșcoi rețetă. Cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi din carne de oaie și vită, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare.

Cârnați de Pleșcoi rețetă. Reţeta preparării cârnaţilor de Pleşcoi este păstrată de localnicii din zona Pleşcoi - Berca, judeţul Buzău, acolo unde s-a născut şi legendă haiducilor. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg şi, că să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi pe timp de noapte când temperaturile erau mai scăzute şi carnea putea să se răcească mai bine. Metodă preparării cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni.

La origine, cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi din carne şi seu de oaie, tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare, umpluţi în membrane naturale de oaie (subţiri) şi afumaţi cu lemn de fag. Ulterior, la condimente s-a adăugat ardeiul iute roşu, care, treptat, a devenit preponderent.

Cârnați de Pleșcoi rețetă. Carne de vită

Pentru că cererea de cârnaţi de Pleşcoi a devenit din ce în ce mai mare, iar materia prima era din ce în ce mai redusă, reţeta originară a fost modificată, alături de carnea de oaie folosindu-se până la 35-40% carne de vită pentru a nu modifică gustul specific al cârnaţilor de Pleşcoi. În anumite situaţii, carnea de oaie se poate înlocui cu carnea de capra în procent de 5-10 %.

La prepararea cârnaţilor de Pleşcoi se foloseşte carne de oaie şi vită, cu un conţinut scăzut de glicogen înainte de descompunerea biochimică, ceea ce face că produsul să devină mai uscat, să capete un gust picant după adăugarea de condimente şi o culoare brun-roşcat după afumare. Carnea este aleasă şi prelucrată astfel încât să conţină un procent de 60-65% carne de oaie şi 40-35% carne de vită. Gustul picant al cârnaţilor de Pleşcoi este rezultatul unei combinaţii tradiţionale de usturoi, ardei iute roşu şi cimbru, boia de ardei iute şi boia de ardei dulce, după o reţeta care a rămas neschimbată de-a lungul timpului.

Cârnați de Pleșcoi rețetă. Afumarea

Afumarea cârnaţilor se face cu lemn de fag uscat, folosit datorită acţiunii fenolilor, aldehidelor aromatice şi ciclice şi a acidului acetic asupra compoziţiei din interiorul intestinelor de oaie care au proprietăţi antiseptice, antioxidante, aromatizante, de culoare şi luciu. Prin afumare cârnaţii de Pleşcoi capătă culoarea caracteristică, gustul, aromă naturală şi conservabilitatea. În gospodăriile populaţiei afumarea se face în afumători tradiţionale confecţionate din cărămidă.

Cârnați de Pleșcoi rețetă. Ingrediente:

- carne de oaie
- carne de vită
- usturoi 
- ardei iute roşu
- cimbru
- sare după gust
- maţ subţire de oaie

Cârnați de Pleșcoi rețetă. Mod de preparare:

1. Curăţați carnea de oaie de pe oase.
De obicei, se foloseşte doar carne de oaie, dar în cazul în care aceasta este prea grasă, compoziţia se amestecă cu carne de vită, însă fără a fi depăşită proporţia de 2:1. 
2. Fierbeți oasele într-un ceaun şi cu zeama călduţă obţinută, frământați carnea tocată cu ardei iute, usturoi, cimbru și sare după gust. 
3. Amestecul se lasă să stea cca 2 ore, după care gustați pentru verificare şi hotărâți dacă mai adaugați sau nu usturoi, ardei iute, cimbru sau sare. 
3. Când e gata compoziţia, umpleți intestinele de oaie. 
4. Apoi, puneți cârnaţii la afumat şi la uscat.
5. Când sunt gata, se servesc ca atare sau prăjiţi.