MENIU

Care sunt eurodeputații români care o vor audia pe Rovana Plumb

Rovana Plumb va trebui să convingă aproape 50 de eurodeputați din Comisia de transporturi dacă este potrivită pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. Printre ei, și cinci eurodeputați români.

Rovana Plumb urmează să fie  audiată, alături de ceilalți comisari desemnați, în Parlamentul European, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie.

Nominalizată comisar european din partea României și desemnată responsabilă pentru portofoliul Transporturi în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, aceasta va fi audiată în Comisia pentru transport și turism - TRAN.

Comisia este condusă Karima Delli, eurodeputat din Franța din partea grupului Verzilor, aălturi de patru vicepreședinți: Johan Danielsson (Suedia, S&D), Sven Schulze (Germania, PPE), Istvan Ujhelyi (Ungaria, S&D) și Jan Christoph Oetjen (Germania, Renew Europe).

Componența membrilor cu drepturi depline (fără cei supleanți) – 49 de eurodeputați – în Comisia TRAN este următoarea, în funcție de apartenența politică: 12 membri din partea grupului PPE, 10 din partea grupului S&D, 7 din partea Renew Europe, 5 din partea Verzilor, 5 din partea grupului Identitate și Democrație, 4 din partea grupului ECR, 3 de la Stânga Unită Europeană și 3 neafiliați.

Care sunt europarlamentarii români care o vor verifica pe Rovana Plumb

Este vorba de cinci eurodeputați. Trei membri plini: Marian-Jean Marinescu (PPE), Gheorghe Falcă (PPE) și Cristian Terheș (S&D) și alți doi eurodeputați – Clotilde Armand (Renew Europe) și Maria Grapini (S&D) – sunt membri supleanți, adică vor înlocui un membru cu drepturi depline dacă acesta nu poate participa.

În țară, nominalizarea Rovanei Plumb a fost contestată de cea mai mare parte din Opoziție - PNL, PMP și Alianța USR-PLUS. Europarlamentarii PNL, PMP și UDMR formează a treia cea mai mare delegație națională din grupul PPE în Parlamentul European, iar eurodeputații USR-PLUS reprezintă tot a treia cea mai mare delegație națională din grupul Renew Europe, condus de eurodeputatul Dacian Cioloș.

Delegaţia Alianţei 2020 USR PLUS în Parlamentul European, din care face parte și liderul grupului Renew Europe Dacian Cioloș s-a opus numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european și a avertizat că această candidatură riscă să fie respinsă la votul din comisiile forului european.

Cu ce se va ocupa viitorul comisar european pentru Transporturi

În calitate de comisar pentru Transporturi, Rovana Plumb va trebui să îndeplinească o serie de sarcini trasate de șefa Comisiei Europene. Printre ele, europenii așteaptă soluții pentru un transport mai puțin poluant, dar și respectarea drepturilor transportatorilor.

Cât privește construcția de autostrăzi, sarcina îi revine unui alt comisar.

Oficial, obiectivele portofoliului vizează crearea unui transport durabil, sigur și accesibil, prin elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru mobilitate durabilă și inteligentă, revizuirea Directivei de taxare în domeniul energiei, completarea legăturilor de infrastructură și a Rețelei trans-europene de transport și implementarea utilizării duale a proiectelor de infrastructură pentru a îmbunătăți mobilitatea militară, prin utilizarea fondurilor disponibile în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Când va afla Rovana Plumb dacă va deveni comisar european pentru Transporturi

Conform calendarului oficial, interviurile comisiilor parlamentare cu comisarii desemnați se desfășoară în perioada 30 septembrie – 8 octombrie. Apoi, fiecare comisie se reunește pentru evaluarea candidatului, care este transmisă președintelui Parlamentului European.

În cazul în care un candidat nu reușește să facă față, va fi retras din proces, și procedurea se va relua în cazul țării al cărei candidat este respins.

Finalul procedurii prevede că întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă votului unic de aprobare din partea Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare din 23-26 octombrie.

În final, noua Comisie Europeană este numită oficial de către Consiliul European, în urma unui vot cu majoritate calificată.