MENIU

Care e povestea VÂSCULUI, planta MAGICĂ cu puteri miraculoase

Ce tradiţii ascunde vâscul

Vascul este o planta magica, cunoscuta si sub numele de creanga de aur. Are puteri miraculoase si o semnificatie sacra in folclorul European. In traditia romaneasca, vascul este foarte important, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna.  

Legenda vascului vine, de fapt, de la zeita Frigga, zeita dragoste si mama lui Balder, zeul soarelui. Se spune ca Balder a avut un vis care prevestea moartea lui. Zeita a fost foarte speriata de acest vis. Daca fiul ei ar fi murit, toata viata de pe Pamant s-ar fi sfarsit.

Zeul raului, Loki, era cel care voia sa-l omoare pe Balder, dar stiind ca nimic nu-l putea omori pe fiul zeitei Frigga, acesta a gasit o planta magica care nu crestea pe pamant si avea puteri miraculoase - vascul. Se spunea ca vascul vine din ceruri si ca este o forta divina.

Zeul raului a confectionat o sulita din vasc si i-a dat-o zeului iernii pe nume Holder, care era orb. Zeul iernii il loveste cu vascul pe Blader, iar acesta moare. Timp de trei zile, toata lumea a incercat sa-l readuca la viata, dar nimeni nu a reusit. In cele din urma, mama sa a reusit sa-l invie. Se spune ca lacrimile ce le-a varsat pentru el s-au transformat in bobitele albe ale vascului. In ziua in care zeul pamantului a inviat, Frigga i-a sarutat si imbratisat pe toti cei care treceau pe sub vasc. De aici vine si traditia ca cei care trec pe sub vasc trebuie sa se sarute.

In ajunul sarbatorilor de iarna, oamenii isi impodobesc casele cu vasc ca simbol al bucuriei si pentru pacea sufleteasca.

Sarutul de sub vasc

Sarutul sub vasc este asociat pentru prima oara cu festivitatile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor, iar, mai tarziu, cu traditiile primitive legate de casatorie. Acest obicei isi avea originile in mai multe credinte. Una dintre aceastea era aceea ca vascul era un leac pentru fertilitate. De Craciun, fiecare fata care statea sub coronita de vasc nu putea refuza sarutul. Acesta putea insemna iubire, prietenie sau noroc. Daca fata ramanea nesarutata, avea ghinion in dragoste in anul urmator si nu se casatorea.

Obiceiul mai spunea ca de fiecare data cand un barbat saruta o fata, trebuia sa rupa si una dintre bobitele albe ale vascului. Dupa ce toate bobitele au fost rupte, nimeni nu se mai saruta sub coronita de vasc.

Chiar daca semnificatia stramosilor a fost uitata, obiceiul sarutului sub vasc este pastrat in multe tari. Daca un cuplu indragostit se saruta sub vasc inseamna ca vor avea o relatie lunga si fericita. In Franta, acest obicei se practica in ziua de Anul Nou.

Mai multe pe Favorittv.ro.

 

Mai multe articole despre:
tradiţii obiceiuri vâsc povestea vâsc