MENIU

Care este cel mai mare satelit de observație al Terrei

Envisat (ENVIromental SATellite), cel mai mare satelit de observație a Pământului, a fost lansat la 1 martie 2002, cu o rachetă ARIANE-5 de către Agenția Spațială Europeană (ESA), potrivit AGERPRES.

Timp de 10 ani, satelitul lung de 10 metri și greu de 8 tone, supranumit "satelitul pentru mediu", a colectat în fiecare zi 280 gigaocteți de date, exploatate de 4.000 de proiecte științifice din Europa și din lume. Durata unui înconjur complet al Pământului efectuat de satelit era de 101 minute. Envisat efectua 14 rotații pe zi în jurul Terrei.

Pentru a-i economisi combustibilul și a-i prelungi durata de funcționare cu până la trei ani, Envisat a fost mutat la 28 octombrie 2010, pe o nouă orbită, coborând de la 800 km la 783 km.

Cele 10 echipamente științifice optice, radar și de investigare a atmosferei de la bordul Envisat, au fost proiectate să fotografieze Terra, să monitorizeze gazele care produc efectul de seră, să supravegheze curenții marini și zonele acoperite de alge ale oceanului, să înregistreze nivelele de ozon și să analizeze evoluția ghețurilor polare.

Radarul cu deschidere sintetică ASAR și spectrometrul programabil cu rezoluție medie MERIS erau cele mai importante instrumente din dotarea Envisat.

Satelitul Envisat a contribuit, în special, la o mai bună cunoaștere a fenomenului de încălzire globală și a urmărit evoluția mareei negre din Golful Mexic.

După ce contactul cu satelitul s-a pierdut, brusc, la 8 aprilie 2012, ESA a anunțat încheierea misiunii acestui satelit la 9 mai 2012.

Mai multe articole despre:
MAI mare satelit Terra este cel observație