MENIU

Care e salariul mediu NET în BNR şi de ce se dau măriri de SALARII într-un an cu pierderi

<p>Angajaţii ASF, privilegiaţi şi după plecare</p>

Angajaţii Băncii Naţionale a României (BNR) au încasat în medie, în 2013, aproximativ 6.300 de lei net (1.400 de euro) pe lună, ceea ce înseamnă de peste 3 ori salariul mediu pe economie şi mai mult decât veniturile unui ministru.  

Anul trecut, Banca Naţională a României a înregistrat cheltuieli cu personalul de 258,6 milioane de lei, cu 17 milioane de lei mai mult decât în 2012. Cum numărul angajaţilor a rămas constant, rezultă că salariile personalului au crescut faţă de anul precedent, în ciuda faptului că BNR a înregistrat cel mai prost rezultat din ultimii ani, scrie Economica.net.

Salariaţii BNR au beneficiat de o majorare faţă de 2012 (când salariul mediu era de doar 6.200 de lei) în ciuda faptului că rezultatul financiar a fost semnificativ mai slab. În fapt, banca centrală a înregistrat în 2013 pierderi de aproape 1 miliard de lei în timp, ce în 2012 avusese un profit de peste 600 de milioane de lei.

Salarii imense la secret

Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget. Totuşi, raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare.

Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit. Anagajaţii Băncii Naţionale a României sunt printre cei mai bine plătiţi salariaţi din România. Deşi este o instituţie publică, BNR a încetat însă de mai mulţi ani să publice salariile angajaţilor, atitudine care lasă loc de speculaţii.

O astfel de situaţie a fost întâlnită cu ocazia publicării listelor cu salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Atunci, reprezentanţi ai BNR au lăsat de înţeles că Guvernatorul, şi pe cale de consecinţă nimeni altcineva din BNR, nu are un salariu lunar mai mare de 14.000 de euro.

Ca răspuns, oameni din ASF au arătat că angajaţii băncii centrale au mai multe beneficii extrasalariale cum ar fi sporuri pentru şedinţe sau prime consistente de doctorat, de vacanţă sau pentru diverse calificări profesionale. BNR a negat însă.

Ultima dată când salariul guvernatorului a ajuns în presă, printr-o întâmplare, a fost în 2011 când veniturile sale lunare se ridicau la 12.700 de euro

 

Mai multe articole despre:
BNR Mugur Isărescu salarii BNR