MENIU

Care e legătura dintre mintea omului și Univers: oamenii de știință au un răspuns

Un studiu sugerează că creierul uman ar putea avea mult mai multe în comun cu Universul decât ți-ai putea imagina tu. Mai exact, creierul uman ar produce conștiința ca pe un efect secundar al entropiei crescânde, proces care a avut loc în tot Universul de la Big Bang.

O echipă formată din cercetători francezi și canadieni, au realizat un studiu, în cadrul căruia au analizat legătura dintre Univers și creierul uman, bazându-se pe conceptul de entropie.

„În esență, entropia este o proprietate termodinamică, care se referă la gradul de tulburare într-un sistem. A doua lege a termodinamicii spune că entropia poate rămâne constantă sau poate crește într-un sistem închis. Cel mai la îndemână exemplu este topirea unui cub de gheață: cubul este într-o stare de entropie scăzută", au explicat cercetătorii.

În mod bizar mintea omului și Universul au un punct comun

Cercetătorii cred că Universul însuși se află într-o stare constantă de entropie în creștere.

„Când a apărut Big Bang, Universul se afla într-o stare de entropie scăzută și, pe măsură ce continuă să se extindă treptat, crește într-un sistem de entropie mai alert. Pe baza acestui studiu, creierul nostru poate fi supus unor similitudini, iar conștiința se întâmplă să fie un efect secundar al procesului", mai spun cercetătorii.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat cantitatea de „ordine" din creier în momentul în care suntem conștienți și când nu. Astfel, au descoperit că creierul participanților a arătat o entropie mai mare atunci când erau pe deplin conștienți.

„Așadar conștiința ar putea fi un efect secundar al unui sistem de lucru care să maximizeze schimbul de informații. Cu alte cuvinte, conștiința umană apare din cauza entropiei crescânde", spun autorii studiului.

Însă, eșantionul studiului a fost destul de mic, ceea ce înseamnă că rezultatele trebuie comparate și cu cercetările de pe unul mai mare, cu mai mulți participanți.

Sursa

Mai multe articole despre:
creier Univers minte