MENIU

CARDURILE DE SĂNĂTATE NU POT FI FOLOSITE. Medic: "Rugăm pacienţii să nu dea năvală pentru validare"

<p>CARDURILE DE SĂNĂTATE NU POT FI FOLOSITE deocamdată. Ce spun medicii</p>

Decontarea serviciilor medicale se va face numai pe baza cardului de sănătate, cel mai târziu din ianuarie 2015. Cardul poate fi folosit atât la medicul de familie, cât şi la un specialist sau în spital. Până în prezent, cardul a fost experimentat pe un eşantion de 8.000 de persoane care făceau dializă, iar în octombrie vor fi trimise populaţiei 12,5 milioane de carduri. Vestea proastă este că, pe moment, acestea sunt nefuncţionale pentru că medicii de familie nu au cititoare pentru ele.

Indiferent dacă mergi la medicul de familie, în ambulatoriu sau la spital, vei avea nevoie de cardul de sănătate. Doar în baza acestuia se va face decontarea serviciilor medicale de care vei beneficia, iar frauda din sistem va fi mult redusă. Asta când sistemul va funcţiona.

Dr. Rodica Tănăsescu: "Rugăm pacienţii să nu dea năvală pentru validare"

Activarea cardurilor va putea fi făcută la medicul de familie sau la orice alt furnizor de servicii medicale la care merge asiguratul după primirea cardului. "Este proiectul CNAS şi trebuia gândit de la studiul de fezabilitate până la implementare. Şi aici nu mă refer doar la cumpărarea cititoarelor, ci şi la contractele de mentenanţă pentru ele. De asemenea, rugăm pacienţii să nu dea năvală pentru validare, ci să-şi păstreze cardurile şi să le valideze la prima vizită într-un cabinet medical. Acum, medicii de familie nu au cititoare. Când va fi momentul, vom vedea ce va fi", ne-a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro