MENIU

Când se schimbă anvelopele de vară cu setul de roți de iarnă?

Anvelopele de iarnă trebuie să aibă inscripționat simbolul M+S (Mud+Snow). Foto/Profimedia

Dacă nu vă schimbați la timp cauciucurile de vară la mașină, riscați sancțiuni foarte mari și amenzi uriașe. Penalitățile pot ajunge până la 2.900 de lei și 20 de puncte amendă, plus reținerea certificatului de înmatriculare și interzicerea dreptului de a mai circula pe drumurile publice.

Deci, când anume trebuie să vă schimbați anvelopele la autoturism și cum trebuiei să arate cauciucurile de iarnă? 

Dacă majoritatea conducătorilor auto îşi pun întrebarea când să schimbe setul de anvelope de vară cu cel de iarnă, ce spune legislaţia în acest sens, sunt şi conducători auto care sunt interesaţi mai mult de schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară. În România, condiţiile meteo s-au schimbat foarte mult în ultimul timp şi există numeroşi participanţi la trafic care nu ştiu cum să îşi întreţină în mod corespunzător maşina. Legea în vigoare în acest sens nu face munca mai uşoară celor care sunt în dilema în ceea ce priveşte prezentarea într-un service auto sau într-o vulcanizare pentru o schimbare completă de anvelope.

Există o dată oficială stabilită pentru a schimba anvelopele de iarnă cu anvelope de vară?

Răspunsul este negativ. Atunci când se apropie primăvara şi vremea de afară trece prin schimbări demne de luat în calcul, şoferii trebuie să ia în calcul montarea de anvelope de vară. Cu toate că nu există o dată oficială în acest sens, stabilită din punct de vedere administrativ, legea fiind putn ambiguă, există o prevedere foarte clară în ceea ce priveşte folosirea anvelopelor de vară în perioada iernii sau atunci când afară temperaturile scad sub 7 grade C.

De aceea, imediat după ce temperaturile cresc, proprietarii de maşini pot să îşi schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară. Există zone în România, cum ar fi Transfagarasan sau Transalpina, unde persista zăpadă şi primăvara şi începe să ningă toamna devreme. Atunci, şoferii sunt sancţionaţi cu o amendă de câteva mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei în acest sens.

Ce spun specialiştii despre anvelopele de vară?

Deşi este greu de crezut, încă sunt şoferi începători care au dificultăţi în a recunoaşte anvelopele de iarnă de cele de vară. Aceştia trebuie să fie foarte atenţi la semnul fulg de zăpadă care se găseşte numai pe anvelopele de iarnă, dar şi pe cele all season.

Specialiştii spun că anvelopele de vară sunt special dedicate acestui anotimp cald cu temperaturi foarte ridicate, fiind mai moi şi mai maleabile, fără a se uza repede atunci când temperaturile din asfalt ating chiar şi 60 de grade C.

De asemenea, specialiştii recomandă ca, pentru o bună stabilitate şi un control foarte eficient al maşinii, să instaleze un anumit tip de anvelope pentru toate cele patru roţi, nu doar pentru cele din fata sau din spate. Anvelopele de vară sunt realizate din materiale mai tari, care nu se vor uza la temperaturi ridicate, preîntâmpinând totodată fenomenul de acvaplanare.

Specialiştii îndeamnă conducătorii auto să nu circule numai cu anvelope de iarnă tot anul sau cu anvelope all season, deoarece se vor toci foarte repede şi va fi nevoie de înlocuirea lor mult mai frecvenţă şi de o vizită la un service.

Pot folosi pe timp de iarnă anvelope „all season”?

Registrul Auto Român (RAR) a lansat o poziție oficială în cazul utilizării anvelopelor „all season” pe timpul iernii și a anunțat că respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

Potrivit instituției, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (insemnând noroi si zapada), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

În comunicatul emis de Registrul Auto Român se precizează și că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancțiuni”.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a transmis RAR.