MENIU

COD GALBEN de ger în 26 de județe și București. A intrat în vigoare astăzi

Vești bune de la METEO
Harta gerului

Meteorologii de la ANM au emis, duminică dimineață, un nou COD GALBEN de ger pentru jumătatea de est a țării. Informarea meteo este valabilă până marți. Termometrul a coborât până la minus 26 de grade, temperatură minimă RECORD pentru 12 februarie în ultimii zeci de ani.

Meteorologii de la ANM au emis în această dimineață un nou COD GALBEN de ger pentru jumătatea de est a țării. Informarea meteo este valabilă până marți.

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

În Moldova, Muntenia, Oltenia şi estul Transilvaniei, vremea se va menţine deosebit de rece, temperaturile diurne vor fi negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -7 şi -3 grade, iar cele minime se vor situa între -20 şi -10 grade, izolat mai coborâte.

Jumătate din țară se află sub influența unui front atmosferic de origine polară, iar temperaturile sunt extrem de scăzute pentru această dată.

Începând de marți, vremea începe să încălzească și temperaturile vor crește chiar îndrăzneț în a doua jumătate a săptămânii, dar mai ales în săptămâna următoare, potrivit meteorologilor.

"Stuația se menține și mâine și marți. De marți începe să se încălzească și în regiunile extracarpatice. Pe miercuri putem vorbi de valori pozitive la amiază și în această parte a țării. Săptămana se va încheia cu vreme plăcută, mult soare, nu mai vorbim de ger. Unele modele atmosferice dau continuarea încălzirii și în săptămana cealaltă. S-ar putea să le iasă prognoza așa, dar să ne apropiem și o să spun mai multe atunci", a declarat la Realitatea TV meteorologul Elena Corduneanu.

Potrivit specialistului, încălzirile acestea de iarnă sunt periculoase, pot produce inundatii. "Trebuie să avem grijă, încălzirea poate să ducă la lapoviță și ploaie. Pe partea de Est și Sud est pot fi precipitatii neseinsemnate cantitativ".

Cea mai scăzută temperatură din ţară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-a înregistrat la Miercurea Ciuc, unde mercurul termometrelor a arătat minus 26 de grade Celsius, spun datele ANM.

Potrivit meteorologului de serviciul de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu, Ilie Mojic, în această zonă depresionară stagnează o masă de aer rece, iar pe fondul unui cer senin, temperatura a scăzut până la minus 26 de grade Celsius.

Ger a fost şi la Joseni, unde s-au consemnat minus 22 de grade Celsius, sau la Topliţa, unde termometrele au arătat minus 18 grade. La staţia de munte Bucin s-au înregistrat minus 12 grade Celsius, în vreme ce la Odorheiu Secuiesc mercurul a arătat doar minus 6 grade Celsius, diferenţa de temperatură faţă de Miercurea Ciuc fiind de 20 de grade Celsius.

Aceste valori sunt obişnuite pentru judeţul Harghita, care se confruntă cu ierni lungi şi geroase, informează Agerpres.

Mai multe articole despre:
frig ger prognoză meteo