MENIU

Când, cum a ajuns EMINESCU un mega-subiect de presă?

Mihai Eminescu într-unul dintre cele mai grele momente ale sale, acela în care e declarat în dificultate psihică de prieteni şi de duşmani, iată unul dintre subiectele unei cărţi bune despre marele poet, prezentate în emisiunea Bookface.

Un moment greu pentru Mihai Eminescu a fost 28 iunie 1883. A fost ziua în care era declarat "nebun". Povestea e lungă şi complicată (o variantă a poveştii acelei zile puteţi citi în revista Cultura), şi nu puţine sunt interpretările conspiraţioniste, paranoice de-a dreptul.

Iulian Costache, în cartea "Eminescu. Negocierea unei imagini" se opreşte asupra acestui moment dintr-un alt motiv. Constată că şi prietenii şi detractorii poetului au o unică mirare: cum de se interesează brusc toată lumea de un poet care nu exista pentru ei pînă atunci. Un megasubiect de presă aducea lumea lîngă un poet foarte puţin cunoscut pînă atunci (primul volum de poezii nici nu fusese publicat, era mult mai cunoscut ca ziarist). Boala poetului a fost şi începutul dureros al celebrităţii sale.

Presa vremii ţinea un adevărat "jurnal al maladiei", adversarii urlau că prea e făcut superstar deodată. Eminescu începe să devină un mare poet pentru români abia după ce cucereşte un mare public cu povestea maladiei sale.

Mai multe articole despre:
maladie Mihai Eminescu 15 ianuarie 28 iunie 1883