MENIU

Călin Popescu Tăriceanu, atac dur la DNA, CSM și Klaus Iohannis

Președintele Senatului critică dur reacțiile DNA, CSM și ale președintelui României în Cazul Șova, într-un comunicat făcut public sâmbătă.

Călin Popescu Tăriceanu susține că Senatul României a acționat legal în cazul Șova și că nu există nici un conflict de natură constituțională.

El mai spune că dacă DNA are suficiente probe pentru arestare, atunci are suficiente și pentru trimitere în judecată a senatorului PSD și deci nimic nu împiedică actul de justiție, potrivit StiripeSurse.ro.

Președintele Senatului își exprima opinia ca sesizarea facuta de presedintele Klaus Iohannis la Curtea Constitutionala in legatura cu cazul Sova nu are sorti de izbanda.

 "A doua zi după votul din Senat, președintele României a adresat CCR în limitele constituționale o cerere de soluţionare a unui presupus conflict juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte. Acțiunile președintelui României au fost acompaniate simultan de critici aduse Senatului din partea DNA și CSM. În realitate, nu există un conflict de natură constituțională, pentru că Senatul a luat în dezbatere și s-a pronunțat prin vot asupra cererii de ridicare a imunității unui senator, fără depășirea limitelor acestei competențe și exact în baza temeiurilor legale menționate de solicitant (DNA) în cererea sa, respectiv, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor şi deputaţilor) şi art.172 din regulamentul Senatului.

Ceea ce a declanșat aceste critici este rezultatul votului și nu presupusul conflict, deci, putem vorbi despre o încercare de uzurpare a competențelor Senatului de către alte autorități, prin tentativa de a impune o soluție (deci, de a exercita în locul Senatului o competență dată acestuia prin Constituție).

Art. 72, alin. 1, teza I din Constituție, prevede că deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte. Textul constituțional recunoaște astfel dreptul necenzurabil al Camerei parlamentare de a decide cu privire la reținerea şi arestarea unui membru al său, procedură utilizată chiar și în Parlamentul European. Se poate observa că celor două autorități menționate încearcă negarea acestui drept al Parlamentului, prin tentativa impunerii unei soluții exterioare legislativului. Această situaţie ar anula principiul independenţei puterilor în stat. Or, art. 69 din Constituție interzice orice mandat imperativ", se spune în mesajul președintelui Senatului. Detalii

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu Tăriceanu