MENIU

CALENDAR ORTODOX. Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este pomenită în calendarul creștin ortodox în 23 septembrie.

Tatăl Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul, preotul Zaharia, a primit vestea zămislirii fiului său de la Sfântul Arhanghel Gavriil, în timp ce se afla la templu și slujea (Luca 1, 13-15).

Văzându-l pe Arhanghelul Gavriil, Zaharia a fost cuprins de teamă, dar Arhanghelul i-a spus că rugăciunea i-a fost ascultată și Elisabeta, femeia sa, îi va naște un fiu pe care îl va numi Ioan. Tot Arhanghelul Gavriil i-a prorocit că Ioan va fi mare înaintea Domnului, întrecându-i pe toții sfinții cu mărimea darului lui Dumnezeu. "Că nu se va scula între cei născuți din femei altul mai mare decât Ioan Botezătorul" — Viețile Sfinților.

Zaharia, pentru că și el, și Elisabeta erau foarte înaintați în vârstă, s-a îndoit de aceste cuvinte. Atunci, Arhanghelul Gavriil l-a certat pentru necredință, spunându-i că va rămâne mut până la nașterea pruncului (Luca 1, 18-20).

Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul s-a petrecut cu șase luni înainte de Buna Vestire a Arhanghelului Gavriil către Fecioara Maria.

sursa